En pool, massor av fotbollsplaner, roliga gungor, många våningar....
Det är inte svårt att få eleverna från Kvarngärdesskolan att beskriva sin drömskola.
UNT träffade dem, som för tillfället går i skolan i moduler i Gränby, när de var med och tog det formella första spadtaget till sin nya skola.
– Jag skulle vilja ha ett klassrum bara med playstations, säger Anas Haneif och ser lycklig ut bara vid tanken.
Just det har dock inte Uppsala kommun hörsammat. Men de har lyssnat på både personal och barn i planeringen och det gläder rektor Gunilla Söderström.
– Vi har fått ge vår syn på praktiska saker som var vattenkranar och hatthyllor ska sitta. Vi kan verksamheten bäst. Eleverna har fått vara med och påverka utformningen av skolgårdarna, berättar Gunilla Söderström.
Det här ska borga för ett bättre slutresultat än vad som blev fallet vid ett annat stort skolbygge i Uppsala nyligen, nya Tiundaskolan som stod klar 2018. Då var kritiken mot utformningen hård. Då som nu var det företaget Byggdialog som ansvarade för bygget.
Annika Burström, projektchef på kommunala Skolfastigheter, framhåller just skolans inblandning.
– Det är viktigt för oss att vara lyhörda för verksamhetens behov. Skolans ledning har även bjudits in för aktiv samverkan med projektet kring synpunkter och önskemål, säger hon.
Turerna runt fuktskadade Kvarngärdesskolan har varit många och gått ända till miljödomstolen. Enligt projektledaren Jonny Strandberg görs mycket för att undvika fuktskador på den nya skolan.
– Vi har en helt annan kontroll med särskild expertis och med skyddsronder med fuktfrågan i fokus. Vi mäter hela tiden och ser exempelvis till att bottenplattan är helt torr innan vi går vidare med golv och limmade mattor. Att plattan inte varit torr är en sak som orsakat problem förr, säger han.
Till höstterminen 2025 ska den nya skolan stå klar. Enligt byggföretaget Byggdialog är det den största skolan i Sverige som byggs med trästomme – ett val som ska minska koldioxidutsläppen markant.
Hela 990 elever från förskolan upp till och med nian ska gå här, en kraftig utbyggnad mot den gamla skolan. I dag har vissa klasser fått lämna skolan efter femman, men nu ska alla kunna gå kvar till grundskolans slut.
– Det är så spännande att se att skolan nu är på gång, säger rektor Gunilla Svedström.