Trots ny dom – kommunen i mögelbråk med sig själv

Skolavslutningen blev också slutet för dagens Kvarngärdesskola. Skolan är skadad av fukt och mögel och ska nu rivas. Men kommunens internbråk om vilken risk barnen utsatts för fortsätter, även efter en ny dom.

Kvarngärdesskolan är fuktskadad och ska nu rivas. Lars-Bertil Sellén, "Larsson" som han kallas, är vaktmästare och ser fram emot att lämna dagens lokaler, först till moduler vid Gränby sportfält.

Kvarngärdesskolan är fuktskadad och ska nu rivas. Lars-Bertil Sellén, "Larsson" som han kallas, är vaktmästare och ser fram emot att lämna dagens lokaler, först till moduler vid Gränby sportfält.

Foto: Niklas Skeri

Uppsala2022-06-11 05:00

Hade Uppsala kommuns miljö- och hälsoskyddsnämnd fått som den velat hade Kvarngärdesskolan varit tom sedan årsskiftet. Enligt dem är nämligen riskerna för höga för att ha skolbarn och personal i de fuktskadade lokalerna. Det beslutet togs i september 2021 när nämnden förbjöd skol- och fritidsverksamhet i lokalerna. 

Ändå var det skolavslutning på Kvargärdesskolan i fredags. Men inte för alla, en del elever har redan evakuerats till Almtunaskolan. För de som gått kvar sker flytten till höstterminsstarten, när skolan flyttar in i moduler vid Gränby sportfält. 

undefined
Turerna om Kvarngärdesskolan och fuktskadorna har varit många. Och om betydelsen av den senaste, ett utslag i mark- och miljödomstolen, är kommunen helt oenig med sig själv.

Förklaringen är att kommunala bolaget Skolfastigheter överklagade beslutet och att en domstol beslutat att evakueringsbeslutet inte skulle gälla under överprövningen. 

Men nu har Skolfastigheters överklagande fått avslag av Mark- och miljödomstolen. Det är andra instansen som går på nämndens linje. I höstas gjorde även länsstyrelsen det. 

Domstolen skriver att de instämmer med länsstyrelsen i att inte finns tillräckliga skäl för att upphäva miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut. Och vad Skolfastigheter fört fram ändrar inte bedömningen att det finns skador på byggnaderna som sträcker sig över många år, skriver rätten.

– Det här känns bra. Vi har nu fått stöd i vårt beslut att det inte ska bedrivas verksamhet där, säger Klara Ellström (MP) ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden.

undefined
Årets skolavslutning blir den sista i lokalerna från 60-talet. Nu ska en ny skola byggas på samma plats.

Men från Skolfastigheter låter det helt annorlunda. Trots att domstolen alltså avslår deras överklagande tycker bolagets chef Mikael Carstensen att domen är en framgång och att den inte ger miljö- och hälsoskyddsnämnden rätt. 

– Flytten sköts fram till efter terminens slut, och det var vad vi eftersträvade med att överklaga, säger han. 

Men domen ger ju miljö- och hälsoskyddsnämnden rätt i att beslutet att stänga lokalerna från 1 januari 2022 var riktigt?

– Jag tolkar det inte riktigt så. Domen är svårtolkad, de har ju inte prövat sakargumenten eftersom det var så kort tid kvar innan terminen var slut, säger Mikael Carstensen.

Kan du garantera att ingen farit illa i lokalerna under våren?

– Man kan talar inte om garantier. Vi har vidtagit åtgärder som gjort att risken är låg.

Klara Ellström reagerar starkt när hon får ta del av vad Mikael Cartensen sagt. Han har enkelt fel, menar hon, och påpekar att rätten också skrivit att "risken för olägenhet för människors hälsa anses överhängande".

– Det gör mig uppriktigt orolig att höra om Skolfastigheters inställning till sitt eget ansvar för att förebygga hälsoproblem i Uppsalas skolor, säger hon.

undefined
Kvarngärdesskolan är fuktskadad och ska nu rivas. Lars-Bertil Sellén, "Larsson" som han kallas, är vaktmästare och ser fram emot att lämna dagens lokaler, först till moduler vid Gränby sportfält.

Vad säger skolan själv då? När UNT möter skolans rektor Gunilla Söderström någon dag före avslutningen vill hon inte kommentera det kommunala mögelbråket. Hon är fokuserad på att skolan nu ska flytta och att det blir bra.

– Vi överlåter det andra till experterna och tar hand om barnen så länge, säger hon. 

En som är i färd med att packa ihop verksamheten efter läsåret, inför flytten, är vaktmästaren "Larsson" som det står på namnbrickan. Egentligen heter han Lars-Bertil Sellén. Han kör in ett skåp med datorutrustning med en pirra i ett förvaringsutrymme. Han är inte så orolig för vad fuktskadorna kan ha gjort.

– Men egentigen borde vi väl redan ha flyttat. Så det är bra att det bli nu i alla fall, säger han.

Skolfastigheter kommer inte att överklaga domstolens beslut.

Bakgrund

Fuktskadorna i Kvarngärdesskolan har varit kända i flera år. Sedan 2016 har miljöförvaltningen återkommande påtalat behov av sanering av skadorna eller en evakuering. 

2018 meddelades att skolan planerades att rivas.

Hösten 2021 beslutade miljö- och hälsoskyddsnämnden om snabbare evakuering, på grund av riskerna. Deras krav var att skolan skulle vara tömd 1 januari 2022, annars hotade miljonvite. 

Beslutet överklagades och verkställigheten sköts upp till prövningen av överklagande var gjord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!