På 25 år vill Holmen bryta tio miljoner ton berg och morän intill Ältsjön i Länna. Arbetet skulle innebära både borrning, sprängning och tunga transporter. Utöver bergtäkten planeras även en ny skogsväg som förbinder bergtäkten med väg 282 strax väster om Myskdalen.
Karin Tell köpte en gård i Myskdalen 2022 och bedriver hästverksamhet där. Gården är 16 hektar stor och från tomtgränsen till där den nya vägen föreslås gå är det inte mer än ungefär 100 meter och cirka 200 meter till täktområdet.
– Vi har lagt ner hela vår själ i det här. Min son går gymnasiet och tanken är att han ska ta över verksamheten efter studierna, men det kommer ju inte gå att bedriva vår verksamhet om vi har en bergtäkt som närmsta granne, säger Karin Tell med tårar i ögonen.
Hon menar att hästarna skulle stressas så mycket av oljudet, vilket är en fara både för hästarna och de som arbetar med dem.
Lännabor har startat en namninsamling, och hittills har över 500 personer skrivit under och protesterat mot planerna.
"En katastrof för både djurliv, boende och andra som nyttjar rekreationsområdet kring Ältsjön", skriver en undertecknare.
Johan Carlsson är ordförande i Länna byalag. Utöver närheten från bergtäkten till de boende i området, är han kritisk till hur Holmen informerat om planerna. Han bor cirka 700 meter från det tänkta täktområdet och har inte fått något brev med information.
– Samrådet har varit jättedåligt. Jag tycker det är fult att de (Holmen) inte vill avslöja sina planer, vi skulle ha blivit inkluderade från början, säger han.
Jonas Ulander, projektledare på Holmen Energi, delar inte den bilden och säger sig samtidigt vara positiv till namninsamlingen.
– Det är en viktig del för processen som tas med i samrådet, men det är för tidigt att säga hur en namninsamling påverkar sakfrågorna, menar han.
Nästa steg är att sammanställa alla synpunkter, och sedan göra en fördjupad utredning om hur djur och människor skulle påverkas av till exempel ljudnivån. Hur länge det dröjer till ett eventuellt tillstånd är klart kan Jonas Ulander inte svara på, men normalt brukar det ta tre till fyra år från påbörjat samråd.
Boverket har i en rapport angett 500 meter som riktvärde för ett lämpligt skyddsavstånd från en täkt till närmsta bebyggelse.
En del personer bor närmare än så och är väldigt oroliga, hur tänker du kring det?
– Vi kommer aldrig och vi vill inte starta en bergtäkt om vi inte kan samspela med människo- och djurliv och följa alla riktlinjer. Nu ska vi gå djupare i frågorna som det är mest oro kring, som buller och trafik, säger Jonas Ulander.
I våras invigdes Holmens satsning på Länna kunskapsskog, som bland annat innefattar skogsslingan runt Ältsjön. Hos Uppsala kommun finns även pågående ärenden om att möjliggöra byggandet av flera småhus, men även bostäder, skola och förskola i Länna.
Ni satsade på skogen och flera bor i området, det låter som att en bergtäkt inte passar in i en miljö där folk ska trivas och bo i naturen. Vilka intressen väger tyngst?
– Det finns inget motsatsförhållande så länge alla ramar och riktlinjer följs. Tanken är att skogen ska finnas där för alla och skapa en positiv känsla, men gruset är en viktig råvara och en del av skogen. En bergtäkt är en del av kunskapsskogen, och även för till exempel bostadsbyggande. Vi ser det som en helhet och det har varit planen en längre tid, svarar Jonas Ulander.