Skogsslingan är redan välbesökt av de som bor i området, men nu är förhoppningen att fler Uppsalabor ska hitta dit.
Skyltar har kommit upp längs med sträckan, flera grillplatser med bänkar är också på plats, och en nybyggd träbro har fått ersätta en tunn spång med två bräder. Det är företaget Holmen som beslutat att skapa det de kallar för en Kunskapsskog i Länna – den sista av de fyra skogarna de skapat på olika ställen i Sverige.
– Vi har valt platsen för det unika landskapet. Det är väldigt speciellt, med grova stora ekar, säger Henrik Björkman, chef för skog och mark på Holmen.
Hans kollega Mikael Äng, naturvårdsansvarig på Holmen, berättar att de arbetat i ungefär ett och ett halvt år med skogen.
– Det känns jätteroligt att den invigs officiellt nu, säger han.
Kunskapsskogen upptar en yta på ungefär 570 hektar och i området finns både naturvårdsområden, våtmark och betesmark. Tanken med Holmens Kunskapsskogar är att sprida kunskap och samla in information om skogen, visa upp hållbart skogsbruk och öka den biologiska mångfalden. Alla fyra skogarna de gjort i ordning har varsitt tema – i Länna är det framför allt lövträden som står i centrum.
I projektet samarbetar man med både Länna Byalag och Upplandsstiftelsen – det är stiftelsen som förvaltar Upplandsleden som går genom Kunskapsskogen, och under många år har de bedrivit ett landskapsprojekt kring ekarna.
Pär Eriksson på Upplandsstiftelsen säger att han tycker det är positivt att området uppmärksammas.
– Lännatrakten sticker verkligen ut när det gäller gamla hålträd, även på ett nationellt plan. Men det är inte helt okomplicerat, det är inte bara att sätta av områdena utan man måste sköta dem också. Och det är inte helt självklart att man gör det, säger han.
Ungefär hälften av området utgörs av produktionsskog. Skyltarna längs vandringsleden informerar både om naturen i området och platsens historia, men även om skogsbruk.
Varför tycker ni det är viktigt att folk lär sig mer om skogsbruk?
– Vi har en allmän debatt om skogsbruk och hur vi ska bruka skogen i Sverige framöver. Men allmänkunskap om skog och skogsbruk är inte det första man lär sig om i skolan. Vi vill ta en del i det och föra ut informationen, säger Mikael Äng.
– Det finns ett ökat intresse för skogen också, så vi tror att det träffar väl, säger Henrik Björkman.