Pinchos försvarar drickstrenden

Är det rimligt att uppmuntras betala extra om man mĂ„ste hĂ€mta maten sjĂ€lv? FrĂ„gan om dricks pĂ„ restaurang fortsĂ€tter att orsaka debatt. "Det kan bli obekvĂ€mt", sĂ€ger servitrisen Ida Ahlqvist pĂ„ Pinchos i GrĂ€nby.

Ida Ahlqvist jobbar pĂ„ Pinchos. Även om hon i regel inte tar emot bestĂ€llningar och serverar mat menar hon att det Ă€r höga krav pĂ„ att vara social och vĂ€lkomnande gentemot gĂ€ster. "Man ska vara utĂ„t", förklarar hon.

Ida Ahlqvist jobbar pĂ„ Pinchos. Även om hon i regel inte tar emot bestĂ€llningar och serverar mat menar hon att det Ă€r höga krav pĂ„ att vara social och vĂ€lkomnande gentemot gĂ€ster. "Man ska vara utĂ„t", förklarar hon.

Foto: Maja Kullered

Uppsala2024-01-14 20:00

"Skulle aldrig", "absolut inte" och "dricks tillhör historien". NÀr UNT:s lÀsare förra veckan fick frÄgan om huruvida de dricksar eller inte pÄ restaurang var Äsikterna pÄ sociala medier starka. Inte minst reagerade folk pÄ de nya kortlÀsarna som dykt upp i stan:

"Om det nu kommer att komma en uppmaning om att dricksa i kortlÀsaren sÄ blir det per automatik nej", skriver en person.

undefined
Ida Ahlqvist jobbar pĂ„ Pinchos. Även om hon i regel inte tar emot bestĂ€llningar och serverar mat menar hon att det Ă€r höga krav pĂ„ att vara social och vĂ€lkomnande gentemot gĂ€ster. "Man ska vara utĂ„t", förklarar hon.

PÄ restaurangen Pinchos i GrÀnby kan man betala bÄde via en app och pÄ deras kortlÀsare. VÀljer man det senare fÄr man en frÄga pÄ displayen om man vill ge dricks eller inte.

– DĂ„ fĂ„r man klicka i ja eller nej. Men jag brukar ta bort det dĂ€r sĂ„ gĂ€sterna fĂ„r slĂ„ in ett totalbelopp istĂ€llet, jag gillar inte riktigt frĂ„gan. Det kan bli obekvĂ€mt, sĂ€rskilt om man stĂ„r bredvid och vĂ€ntar, sĂ€ger servitrisen Ida Ahlqvist.

Pinchos har som koncept att gÀsterna fÄr bestÀlla maten via en app och hÀmta maten sjÀlv nÀr den Àr fÀrdig. FrÄgan om dricks kan provocera en del sÀllskap, medger Ida Ahlqvist.

undefined
Restaurangkedjan Pinchos finns bÄde i GrÀnby och Uppsala city. Restaurangen specialiserar sig pÄ mindre rÀtter som bestÀlls via en app.

– Vi fĂ„r ofta frĂ„gan om varför de ska dricksa nĂ€r de fĂ„r hĂ€mta maten sjĂ€lva. Jag förstĂ„r hur de tĂ€nker, men det Ă€r ju inget tvĂ„ng, sĂ€ger hon.

Viveca JÀrhult Àr marknadschef för Pinchos i Sverige. Hon upplever att restaurangkedjan fortfarande dras med vissa fördomar.

– VĂ„r personal gör mycket Ă€ven om de inte mekaniskt stĂ€ller ned en tallrik. Vi erbjuder fortfarande en restaurangupplevelse, med allt frĂ„n hovmĂ€stare som vĂ€lkomnar en med popcorn till personal som sjunger vid födelsedagskalas, sĂ€ger hon.

FrÄgan om dricks medger hon dÀremot knappt har varit uppe för diskussion.

undefined
Viveca JÀrhult Àr marknadsansvarig för Pinchos i Sverige.

– Eftersom det Ă€r frivilligt sĂ„ Ă€r det inget som vi som restaurangkedja lĂ€gger oss i sĂ€rskilt mycket. Vi har kollektivavtal pĂ„ Pinchos, dricks Ă€r inget man ska bygga sin ekonomi pĂ„.

Man fÄr ÀndÄ den direkta frÄgan om dricks i bÄde kortlÀsaren och appen. Det Àr vÀl ÀndÄ ett aktivt val frÄn er sida?

– DĂ€r har vi anammat en branschpraxis. I appen kan man vĂ€lja en procentsats som ska underlĂ€tta för gĂ€sterna sĂ„ de slipper rĂ€kna i huvudet.

Hon funderar en stund.

– Det hĂ€r Ă€r faktiskt första gĂ„ngen jag fĂ„r frĂ„gor om det hĂ€r. Jag tror att dricks sitter för rotat i vĂ„r kultur för att det ska försvinna frĂ„n branschen.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!