Inför årets stora semmeltest samlas fyra matprofiler från Uppsalatrakten i UNT:s lokaler. Framför sig har de klassiska semlor från tio lokala bagerier. Nu ska årets vinnare koras.
Juryn består av:
- Josefine Olsson, matinfluencer som driver Instagramkontot @josefinesmat
- Marcus Frank, matinfluencer som driver Instagramkontot @mackanskost
- Anna-Karin Eriksson, finalist i Hela Sverige bakar 2018 och driver bakbloggen Sweet and Sweeter
- Richard Tellström, docent i måltidskunskap
Mycket ska vägas in när stans bästa semla ska utses: bullens smak, gräddens konsistens, mängden mandelmassa – och såklart utseendet. Efter några timmars intensivt testande räknas panelens poäng och bedömningar samman, och tre semlor vinner guld, silver och brons.
Övriga sju semlor presenteras här utan inbördes ordning:
Konditori Fågelsången
Pris: 45 kronor
Panelens bedömning: En fin semla med ett klassiskt utseende. Betyget dras däremot ned då panelen tycker att det är för mycket bröd och för lite fyllning. God, men grädden är för övervispad och upplevs därför som lite smörig, instämmer alla fyra.
Landings konditori
Pris: 48 kronor
Panelens bedömning: En god semla, men inte mycket mer än så. Den har för lite fyllning, bullen är avkapad och inte urgröpt vilket gör att den inte rymmer lika mycket mandelmassa som den hade kunnat göra. Tråkig bulle med för lite kardemumma.
Sätrabageriet
Pris: 35 kronor
Panelens bedömning: Bullen smakade alldeles för lite, tycker samtliga. Kardemumman har det snålats med, vilket gör att den smakar lite "tekaka". Den är rejäl, och god i sin helhet. Men tråkig. "Den här semlan gör inte anspråk på att vara något", säger en i panelen.
Centralkonditoriet
Pris: 48 kronor
Panelens bedömning: Fjolårets vinnare är god, men bullen är för torr. Mandelmassan är det inget fel på när det kommer till smaken, men konsistensen däremot. Den är helt enkelt för rinnig. "Lite äppelmoskonsistens", säger en i panelen och tillägger att det hade kunnat vara mer kardemumma i bullen.
Ofvandahls Hovkonditori
Pris: 48 kronor
Panelens bedömning: Denna bulle är lite mer åt det "degigare" hållet, vilket är en vattendelare för smakpanelen. Vissa vill att den ska vara mer torr, men för den som vill ha en bulle mer åt det saftigare hållet är denna bra. Det är mycket bulle innan man kommer till mandelmassan. Själva mandelmassan är det lite väl snålt med och en i panelen tycker att den är för söt.
Konditori Trianon
Pris: 45 kronor
Panelens bedömning: God, men lite tråkig till utseendet, är första gemensamma intrycket av semlan. En standardsemla som man lika gärna hade kunnat köpa på en vanlig matbutik. Den håller inte konditori-måttet, säger en av deltagarna i panelen och menar den ligger lite under i standardmåttet av en vanlig semla.
Triller Mat & Bröd
Pris: 45 kronor
Panelens bedömning: "Mycket pang för pengarna!", säger en av deltagarna vid första anblicken. En rejäl semla med god mandelmassa. Bullen är däremot lite för osötad och grädden är övervispad och har en lite smörig konsistens. Även denna semla är god, men inte nog för att hamna bland topp tre.
TOPP TRE
BRONS: Güntherska hovkonditori & schweizeri/Forsa hembageri
Pris: 48 kronor
Panelens bedömning: För majoriteten av deltagarna är det här en av favoriterna med sammetslen grädde, saftig bulle och smakrik knaprig mandelmassa. Men en av deltagarna tycker att den var för obalanserad, vilket drar ner helhetsbetyget. Den rikliga rostade fyllningen gör att bullen inte orkar parera den kraftfulla mandelsmaken. Till utseendet är alla överens om att den är vacker.
SILVER: Bageri Brantingstorg
Pris: 45 kronor
Panelens bedömning: Generöst med god, knaprig fyllning. Semlan har en hint av citrus i fyllningen, vilket panelen uppskattar. Ordentligt med kardemumma i bullen. Klassisk och vacker till utseendet, men lite för maffig för att ta förstaplatsen, enligt matprofilerna. "God men inte toppen".
GULD: Leijon Stenungsbageri & Konditori
Pris: 45 kronor
Panelens bedömning: Det blev till sist ett enkelt val för panelen att utse den bästa semlan. Knaprig mandelmassa som även den har en hint av citrus, saftig bulle med god grädde. Det som sticker ut i denna semla är dels citrusen, men även att den innehåller kardemumma i både fyllning och bulle. Den är riktigt vacker tycker samtliga, enda minuset är att den hade kunnat pudras med mer florsocker. Men, i det stora hela är den här semlan bäst.