Smaken är – precis som semlan – delad. Hur mycket mandelmassa är egentligen lagom? Ska locket var runt eller trekantigt? Hur hårt får grädden vara vispad? Och vad är skillnaden på en fluffig och en torr bulle?
För att verkligen gå på djupet i frågan bjöd vi in några av länets främsta semmelfantaster ur läsekretsen. Efter ett intensivt test kunde läsarpanelens favoritsemla 2023 utses.
Här är resultatet:
LÄSARPANELENS FAVORITSEMLA:
CENTRALKONDITORIET
För fjärde gången på fem år är det Centralkonditoriet som tar hem vinsten i UNT:s semmeltest. Precis som tidigare var det de rostade mandlarna i den "otroliga" mandelmassan och bullens "härliga" kardemummasmak som avgjorde saken. "Försvinnande god och lättäten", konstaterade panelen och toppbetygen bara strömmade in.
Resterande semlor som testats presenteras utan inbördes ordning:
Sätrabagarn
Årets uppstickare kommer från Sätrabagarn på Svamptorget i Norby. Det blev visserligen inga fempoängare från jurymedlemmarna, men testlaget var ändå mycket nöjda. Alla var överens om att det var en trevlig semla att titta på. Därtill noterades den "lagom fluffiga" grädden och den "saftiga" bullen. Den bedömdes även vara prisvärd - priset på 35 kronor var lägst av de testade semlorna.
Bageri Brantingstorg
"Mer smak!", utbrast panelen. Semlan från Bageri Brantingstorg såg bättre ut än vad den smakade, tyckte testpanelen, som misstänkte att det snålats med kardemumma. Den långa kön till bageriet vittnade trots allt om en populär semla.
Konditori Fågelsången
God mandelmassa och godkänd grädde men bullen höll inte riktigt måttet, tyckte testpanelen. "En väldigt kompakt och ganska god bulle som ser lite tråkig ut" blev betyget.
Leijons stenugnsbageri & konditori
Testets dyraste semla var en av toppkandidaterna i årets test. Trots anmärkningar om för hårt vispad grädde bedömdes den vara både smakrik och vacker. Det var framförallt den fina mandelmassan som fick juryn att jubla.
Ofvandahls Hovkonditori
"Mmm", utropar en testare när hen sätter tänderna i Ofvandahls-semlan. "En riktig konditori-semla!". Ändå räckte det inte hela vägen för hovkonditoriet, som också är Uppsalas äldsta. Flera testare ställde sig nämligen kritiska till den lite speciella marsipansmaken på mandelmassan.
Güntherska hovkonditori & schweizeri / Forsa hembageri
"En liten marsipangris", utbrast någon. Precis som med Ofvandahls semla var det marsipansmaken som delade testlaget – men alla höll med om att den var fin: "Jag hade garanterat köpt den baserat på utseendet", sade en i testpanelen.
Landings konditori
"God smak men fel proportioner", tyckte testarna om Landings-semlan. Testpanelen gnällde över för mycket grädde, för lite mandelmassa och ett för stort lock. "Inte den snyggaste semlan".
Konditori Trianon
"God grädde", tyckte testpanelen, men slarvigt utförd och med en mandelmassa som beskrevs som "rinnig." Någon tyckte att mandelmassan såg ut som "äpplemos" och huruvida det är bra eller dåligt lämnas till betraktaren att avgöra.
Triller mat & bröd
Fluffig bulle med fin färg men lite slarvigt ihopsatt, tyckte testpanelen. För mycket smak av bittermandel i mandelmassan och för hårt vispad grädde grusade dock chanserna för Triller att utnämnas till favoritsemla.