Här är Läsarpanelens favoritsemla: "Försvinnande god"

Fettisdagen är här och semmelsugna bakverksfantaster skyndar till konditorierna på jakt efter den perfekta semlan. Men vem bakar egentligen den godaste semlan? Vi anlitade Upplands främsta semmelfantaster för att utse Läsarpanelens favoritsemla.

Mohima Mumin, 34, ser mer fram emot fettisdagen än sin födelsedag. Som mest har hon ätit åtta semlor under en sittning.

Mohima Mumin, 34, ser mer fram emot fettisdagen än sin födelsedag. Som mest har hon ätit åtta semlor under en sittning.

Foto: Anna Bredberg

Uppsala2023-02-21 05:00

Smaken är – precis som semlan – delad. Hur mycket mandelmassa är egentligen lagom? Ska locket var runt eller trekantigt? Hur hårt får grädden vara vispad? Och vad är skillnaden på en fluffig och en torr bulle?

För att verkligen gå på djupet i frågan bjöd vi in några av länets främsta semmelfantaster ur läsekretsen. Efter ett intensivt test kunde läsarpanelens favoritsemla 2023 utses. 

Här är resultatet:

LÄSARPANELENS FAVORITSEMLA:

CENTRALKONDITORIET

För fjärde gången på fem år är det Centralkonditoriet som tar hem vinsten i UNT:s semmeltest. Precis som tidigare var det de rostade mandlarna i den "otroliga" mandelmassan och bullens "härliga" kardemummasmak som avgjorde saken. "Försvinnande god och lättäten", konstaterade panelen och toppbetygen bara strömmade in.

undefined
Centralkonditoriet Pris: 45 kronor. Grundat: 1902

Resterande semlor som testats presenteras utan inbördes ordning:

Sätrabagarn

Årets uppstickare kommer från Sätrabagarn på Svamptorget i Norby. Det blev visserligen inga fempoängare från jurymedlemmarna, men testlaget var ändå mycket nöjda. Alla var överens om att det var en trevlig semla att titta på. Därtill noterades den "lagom fluffiga" grädden och den "saftiga" bullen. Den bedömdes även vara prisvärd - priset på 35 kronor var lägst av de testade semlorna.

undefined
Sätrabagarn Pris: 35 kronor. Grundat: 1945

Bageri Brantingstorg
"Mer smak!", utbrast panelen. Semlan från Bageri Brantingstorg såg bättre ut än vad den smakade, tyckte testpanelen, som misstänkte att det snålats med kardemumma. Den långa kön till bageriet vittnade trots allt om en populär semla.

undefined
Bageri Brantingstorg Pris: 43 kronor. Grundat: 1992

Konditori Fågelsången
God mandelmassa och godkänd grädde men bullen höll inte riktigt måttet, tyckte testpanelen. "En väldigt kompakt och ganska god bulle som ser lite tråkig ut" blev betyget.

undefined
Konditori Fågelsången Pris: 40 kronor. Grundat: 1954

Leijons stenugnsbageri & konditori

Testets dyraste semla var en av toppkandidaterna i årets test. Trots anmärkningar om för hårt vispad grädde bedömdes den vara både smakrik och vacker. Det var framförallt den fina mandelmassan som fick juryn att jubla.

undefined
Leijon Stenugnsbageri & Konditori Pris: 47 kronor. Grundat: 2017

Ofvandahls Hovkonditori
"Mmm", utropar en testare när hen sätter tänderna i Ofvandahls-semlan. "En riktig konditori-semla!". Ändå räckte det inte hela vägen för hovkonditoriet, som också är Uppsalas äldsta. Flera testare ställde sig nämligen kritiska till den lite speciella marsipansmaken på mandelmassan.

undefined
Ofvandahls Hovkonditori Pris: 44 kronor. Grundat: 1878

Güntherska hovkonditori & schweizeri / Forsa hembageri
"En liten marsipangris", utbrast någon. Precis som med Ofvandahls semla var det marsipansmaken som delade testlaget – men alla höll med om att den var fin: "Jag hade garanterat köpt den baserat på utseendet", sade en i testpanelen.

undefined
Güntherska hovkonditori & Schweizeri / Forsa Hembageri Pris: 45 kronor. Grundat: 1887 / 2008

Landings konditori
"God smak men fel proportioner", tyckte testarna om Landings-semlan. Testpanelen gnällde över för mycket grädde, för lite mandelmassa och ett för stort lock. "Inte den snyggaste semlan".

undefined
Landings konditori Pris: 45 kronor. Grundat: 1887

Konditori Trianon
"God grädde", tyckte testpanelen, men slarvigt utförd och med en mandelmassa som beskrevs som "rinnig." Någon tyckte att mandelmassan såg ut som "äpplemos" och huruvida det är bra eller dåligt lämnas till betraktaren att avgöra.

undefined
Konditori Trianon Pris: 42 kronor. Grundat: Början av 70-talet

Triller mat & bröd
Fluffig bulle med fin färg men lite slarvigt ihopsatt, tyckte testpanelen. För mycket smak av bittermandel i mandelmassan och för hårt vispad grädde grusade dock chanserna för Triller att utnämnas till favoritsemla.

undefined
Triller mat och bröd Pris: 42 kronor. Grundat: 1983
Så gjordes testet

Deltagarna i testpanelen är semmeltokiga UNT-läsare som valts ut av redaktionen. 

Testet begränsar sig till den klassiska semlan från ett urval av stans konditorier och bagerier. Semlorna testades nyinköpta.

Testpanelen fick på förhand inte veta vilken semla som kom från vilket ställe.

Under testet fick varje deltagare i testpanelen betygssätta semlorna, varav semlan med högst sammanlagd summa utsågs till "Läsarpanelens favoritsemla".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!