– Antingen så vill man skydda sig, eller så ska man använda den vid ett brott, säger Jonas Eronen, presstalesperson vid Uppsalapolisen.
Vi sitter i fikarummet hos polisens beslagsenhet i Uppsala. Där hamnar allt som polisen tar i beslag, allt från bilar till mobiltelefoner. Och knivar och andra gatustridsvapen.
Det är därför vi är där. Både det grova knivvåldet och antalet beslagtagna knivar och andra farliga föremål har ökat de senaste åren, något UNT skrev om på måndagen. På fyra år har antalet farliga föremål som beslagtagits i Uppsala nästan fördubblats. Förklaringen är en kombination, menar Jonas Eronen. En anledning är att polisen gör fler kontroller av personer i kriminella miljöer, en annan att det blir vanligare att beväpna sig med kniv.
– När jag pratar med vår ungdomspolis berättar man att det i förhållandevis låga åldrar finns en benägenhet att både bära och dessvärre använda kniv.
Knivar är förrädiska vapen, förklarar Jonas Eronen. De är både billiga och lätta att få tag på, lätta att dölja och tysta.
– Men de orsakar fruktansvärda skador, säger han.
Vi tar hissen ner i källaren. Där förvaras allt som beslagtas. Bilar, A-traktorer och motorcyklar står uppradade. Längs en vägg står ett tjugotal cyklar, alla tillhör samma utredning. Sammanlagt finns tusentals beslagtagna saker i lokalen.
De knivar och andra gatustridsvapen som är föremål i utredningar ligger i ett separat rum. Där finns både små och stora knivar, allt från små mattknivar och klassiska arbetsknivar till rena dödsvapen där det utöver knivbladet också finns ett knogjärn på kniven.
Det går inte att säga hur många knivar som finns hos beslagsenheten. Men bara på fredagen fick de in två nya.
Enligt Jonas Eronen är det mestadels i kriminella miljöer som personer bär kniv. Han förklarar att de som bär kniv ofta gör det som ett skydd.
– Sen hamnar plötsligt personen i en situation och det sker en impulshandling fast man inte tänkt det från början. Man tappar konsekvenstänket och då kan det sluta i grov misshandel eller något ännu värre.
Polisen jobbar på olika sätt för att förhindra denna brottslighet. Till exempel arbetar man för att ta fram effektivare arbetsmetoder. Man gör också fler kontroller och är mer aktiva i kriminella miljöer, berättar Jonas Eronen.
– Varje kniv som tas bort från fel miljö är brottsförebyggande.