Som så många gånger förut laddar Uppsala upp inför årets stora högtid.
Studentnationer, poliser, skräpplockare och dykare – alla står nu redo för valborg 2024. Och arrangörerna bakom de allra finaste evenemangen är inte sämre.
Framför allt är det tre större mingel dit bara höjdare inom politiken, näringslivet, universiteten och kulturen är bjudna: Minglet före sillunchen på UKK, mösspåtagningen på Carolina Rediviva och landshövdingens valborgsfest på Slottet.
UNT har tagit en titt på gästlistorna.
Sillunch på UKK
Under sillunchen på Uppsala konsert och kongress bjuds – förutom sill – på tal och underhållning och så koras vinnaren i UNT:s snapsvisetävling. Hit kan i och för sig vem som helst komma, bara man köpt biljett i förväg.
Men innan lunchen hålls ett mingel för ett trettiotal särskilt inbjudna, däribland rektorerna på Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och företrädare för Uppsalas kulturliv.
Bland gästerna finns också flera Uppsalaforskare – som solcellsforskaren tillika vice rektorn Charlotte Platzer Björkman.
– Jag är ju ny vice rektor för universitetet sedan snart ett år tillbaka så jag ska forsränna i år, vilket känns väldigt roligt.
Eftersom hon kort innan kommer sitta på en flotte på Fyrisån, kan det bli tajt att hinna till minglet före sillunchen. Charlotte Platzer Björkman är annars bjuden till alla tre societetsmingel under dagen.
Känner du att "yes, nu är jag med i Uppsala-eliten"?
– Haha nej, så tänker jag inte. Men det är roligt att universitetet får vara i centrum för en så stor festlighet som mösspåtagningen, säger hon.
Mösspåtagning på Carolina Rediviva
Många hade nog någon gång velat stå på Carolina Redivivas balkong och blicka ut över de många tiotusentals människor som samlas i Carolinabacken för att vifta med studentmössor efter universitetsrektorns tal.
Men det är inte vilka som helst som släpps in.
På gästlistan till mösspåtagningen med tillhörande mingel finns flera höjdarnamn – indelade i kategorier som landshövdingar, rektorer, dekaner, biskopar, studentkårer och tjänstemän på kommunen och regionen.
Vad sägs till exempel om ärkebiskop Martin Modéus, Svenska akademiens ständige sekreterare Mats Malm samt författaren och historikern Peter Englund? Även Peter Wallensteen, professor i freds- och konfliktkunskap, är bjuden – och det är också 2022 års nobelpristagare i fysiologi eller medicin, Svante Pääbo.
Om alla kommer är förstås en annan fråga – men dessa är garanterade Uppsalas bästa utsikt den sista april, om de vill.
För Uppsala universitets överstebibliotekarie Lars Burman är mösspåtagningen extra speciell i år. Han har de senaste tolv åren hållit ett vårtal under minglet innan mösspåtagningen. Men snart lämnar han posten – och håller därmed sitt sista tal.
– Det känns både bra och vemodigt, säger han.
Att blicka ut över folkhavet beskriver Lars Burman som en storslagen upplevelse.
– Man får vara väldigt mycket i centrum i några minuter. Men det är många som ska ut på balkongen, så det brukar också vara en härlig, lite lättsam förvirring.
Nytt sedan i fjol är att gästerna, av säkerhetsskäl, inte får ta sig ut på balkongen hur som helst. Uppsala universitets rektor går ut först, och därefter har de mest framstående gästerna fått biljetter som garanterar en plats klockan tre. Övriga får snällt vänta på sin tur.
Mingel på Slottet
För flera ur Uppsala-eliten kan den långa dagen avslutas hos landshövding Stefan Attefall på Uppsala slott. Precis som förra året, när han var ny i Uppsala, bjuder han på buffé på valborgskvällen och mingel till sent inpå natten.
Hit är alla riksdagsledamöter i Uppsala län inbjudna, liksom ministrarna Ebba Busch (KD) och Jessica Roswall (M), som är bosatta i länet. Företrädare från polisen och försvarsmakten kommer också, och flera region- och kommunpolitiker.
Men här finns också mer oväntade gäster, som Orphei drängars ordförande Magnus Sjögren, skådespelaren Pia Johansson samt hedersupplänningen tillika Antikrundan-experten Knut Knutson.
– Syftet är att folk ska träffas och skapa nya kontakter. Det finns ju en stomme av ganska givna gäster, men vi försöker bredda och bjuda in andra grupper också, som Röda korset och Almunge IS, säger Stefan Attefall, som utlovar hemlig vickning till de som håller ut längst.