Gynsjuksköterska blev cancerpatient

Therese Norrman mötte cancerpatienter dagligen på sitt arbete som sjuksköterska på gynekologiska avdelningen på Akademiska sjukhuset. Trots det gick hon inte på sin senaste cellprovskallelse. Två år senare drabbades hon av livmoderhalscancer.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2016-05-18 17:40

I nästan 20 års tid har Therese Norrman arbetat som sjuksköterska. Flera år på BB och senast på avdelning 96C på Akademiska Sjukhuset i Uppsala, den gynekologiska avdelningen. 2013 fick hon en kallelse att det var dags att boka tid för cellprovtagning, något hon senast var på 2010.

– När ska jag hinna med det? Boka tid, åka till doktorn med Edvin som var bäbis. Det kändes besvärligt helt enkelt så jag bokade aldrig någon tid. Men allt besvär i världen hade varit värt det för att inte hamna där jag hamnade, säger Therese Norrman och tittar på sitt kylskåp som är fyllt med hennes barns teckningar.

Livet kom emellan för Therese Norrman. De dagliga patienterna hon mötte på sitt jobb på Akademiska sjukhuset påminde henne dock om risken att drabbas av livmoderhalscancer. Hösten 2015 beslutade hon sig för att boka en tid för cellprov. Therese höll då på att skriva sin D-uppsats för att bli distriktssköterska och arbetade extra på gynekologiska avdelningen. Therese Norrman kände sig frisk.

– Sedan fick jag ett telefonsamtal i november där de ville att jag skulle komma in på ett läkarbesök. Det var innan jag skulle komma tillbaka för att få besked på cellprovet, då förstod jag direkt att jag hade fått livmoderhalscancer, berättar Therese Norrman.

Tiden mellan att Therese Norrman fick reda på att hon hade livmoderhalscancer och innan hon fick reda på vilket stadium cancern var i, beskriver hon som ångestfylld. Efter ytterligare läkarbesök fick Therese reda på att hon hade en två centimeter stor tumör i cervix, livmoderhalsen. Hon fick beskedet att cancern var i stadium ett av fyra och att hon kunde bli frisk efter en operation. Läkarna opererade bort Therese Norrmans livmoder samt tolv lymfkörtlar i början av december. Två dagar innan julafton fick hon besked att cancern spridit sig till en av lymfkörtlarna.

– Ångesten av ett sånt besked, ångesten över att jag kanske inte kommer att finnas till för mina pojkar hade jag kunnat undvika om jag hade tagit cellprovet när jag blev kallad. Då hade de kunnat sett cellförändringarna i tid. Den ångesten kommer jag få leva med resten av mitt liv, säger Therese Norrman.

Den här veckan är första veckan som Therese Norrman är tillbaka på jobbet. Nu på hennes nya arbetsplats som distriktssköterska. Den här veckan är även den så kallade cellprovsveckan. Flera städer i Sverige sätter in extra resurser för att underlätta för kvinnor att gå och ta cellprov, Uppsala är en sådan stad. Therese Norrman delar sin historia i hopp om att ingen kvinna ska behöva få cancer enkom för att hon inte går och lämnar cellprov.

LÄS MER: Nu pågågår cellprovsveckan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!