Under flera år har landstinget i Uppsala län varit ett av landets sämsta på att få kvinnor att testa sig för livmoderhalscancer genom cellprovtagning. Runt 30 procent av de som får en kallelse dyker aldrig upp.
– Många skjuter upp det till morgondagen. Det kan också handla om att man är rädd för att göra en gynundersökning. Vissa är rädda att få provsvaret medan en del tänker att det här inte gäller mig, säger Lena Axén, samordningsbarnmorska för mödrahälsovården i Uppsala län.
Den här veckan deltar därför landstinget i en nationell kampanjvecka för att få fler att gå och testa sig. Bland annat kommer en reklamfilm att rulla i biosalonger. Bussar och tåg kommer att pyntas med texten "När tog du cellprov senast?". En del barnmorskemottagningar kommer även att ha utökade öppettider och drop-in-tider den här veckan.
Vid en cellprovtagning använder barnmorskan en liten mjuk borste och en träspatel. Det görs även en gynekologisk undersökning. Hela besöket brukar ta runt en kvart.
Även om provsvaret visar att man behöver göra fler undersökningar betyder det inte att man har livmoderhalscancer. Det drabbar bara runt 2-3 procent av de som har en cellförändring, eller 450 personer om året, enligt Lena Axén.
– De flest förändringarna läker av sig själva. Utvecklingen av cancer sker också långsamt. Det kan ta 10-15 år men drabbar oftare kvinnor som inte går till provtagningen. Ofta söker kvinnor i ett sent skede när de redan fått symtom, till exempel att de blöder.