– I det förflutna var sjuksköterskor och undersköterskor en stapelvara. Det var arbetskraft som stoppades in i scheman. Den tiden är förbi, säger regionrådet Stefan Olsson (M).
I UNT:s granskning av vårdlönerna kommenterade han löneskillnaden mellan vården och cheferna i regionen med att det inte fanns brist på sjuksköterskor.
Är det brist på sjuksköterskor i Uppsala?
– Ja, det är brist på Akademiska sjukhuset. Men inte i samhället i stort. Uppsala län är ett av de länen som har flest sjuksköterskor per capita, och vi har en sjuksköterskeutbildning på universitetet. Men många går till andra arbetsgivare än till regionen, säger Stefan Olsson.
Hur råder man bot på det?
– Akademiska sjukhuset kan ha ett ganska dåligt rykte som arbetsgivare, och samma sak kan gälla regionen i stort. Jag tror att man måste sluta behandla sjuksköterskor som en grå massa som man bara kan knöla in i schemarader. Det här är människor som vill utbildas i sin yrkesroll och själva göra karriär, säger Stefan Olsson.
Många som söker sig bort från regionen tycker att den är för stel och byråkratisk.
– Vi har gjort en undersökning bland de som slutat och huvudorsaken är dålig schemaläggning, svårt att få ledigheter och att man inte kommer överens med närmsta chefen. Och de närmsta cheferna känner ofta att de är för hårt styrda, säger Stefan Olsson.
Tills dess att de problemen är lösta kommer Akademiska sjukhuset ha fortsatt sjuksköterskebrist.
– Det är ingen snabblösning, men det är saker som regionen borde gjort för länge sen. Tyvärr är vi inte världens modernaste arbetsgivare, säger Stefan Olsson.
Det finns en uppseglande undersköterskebrist i Sverige och länet.
– Vi måste kunna erbjuda även undersköterskor en god arbetsmiljö och karriärmöjligheter. Vad jag vet finns inte någon tydlig karriärplan för dem, säger han.
Statusen för undersköterskor måste också höjas, tycker Stefan Olsson. Han tycker att det är ett bra drag av regeringen att satsa på att utbilda och legitimera undersköterskor.
– Många tror att en undersköterska är en utbytbar assistent. Men mitt intryck när jag besöker verksamheten är att de besitter många specialistkunskaper, och det är inte så lätt att ersätta den kompetensen när en undersköterska går i pension eller byter jobb.
UNT har sökt sjukhusledningen på Akademiska sjukhuset och regionens HR-direktör Maria Rosén. De avböjer att kommentera regionrådets uppfattning.