Åtalad för ekobrott har sålt för miljoner till Ackis

En företagare från Uppland åtalades i vintras för grovt bokföringsbrott. Företagaren har haft stora skulder och jagats av Skatteverket. Ändå har Akademiska sjukhuset köpt utrustning för flera miljoner av företagaren.

Region Uppsala har brustit i sin kontroll i samband med uppföljningen av en leverans av en maskin för 3 miljoner kronor, medger Jonas Arvidsson vid upphandlingsenheten. Leverantören uppfyller inte längre regionens krav, uppger han.

Region Uppsala har brustit i sin kontroll i samband med uppföljningen av en leverans av en maskin för 3 miljoner kronor, medger Jonas Arvidsson vid upphandlingsenheten. Leverantören uppfyller inte längre regionens krav, uppger han.

Foto: Axel Hilleskog

Uppsala2024-03-15 09:20

2019 köpte Akademiska sjukhuset in ny utrustning som används i samband med strålning av cancersjuka patienter. Prislappen blev nära 2,9 miljoner kronor. Utrustningen kommer från en amerikansk utvecklare, men till Akademiska sjukhuset såldes den genom ett bolag med ett fåtal anställda och med säte i Uppsala.

De senaste tio åren har bolaget omsatt mellan 6 och 18 miljoner per år. Vinsten var två miljoner kronor det senaste räkenskapsåret. 

Fem år efter miljonförsäljningen till Akademiska åtalades företagaren i januari i år för grovt bokföringsbrott. Enligt åtalet i Uppsala tingsrätt har bolaget inte bokfört några av sina affärshändelser, 606 verifikationer, under det år åtalet gäller. Brottet ska ses som grovt eftersom det ska handla om ett mycket stort belopp som åsidosatts, enligt åklagaren. 

undefined
Region Uppsala har brustit i sin kontroll i samband med uppföljningen av en leverans av en maskin för 3 miljoner kronor, medger Jonas Arvidsson vid upphandlingsenheten. Leverantören uppfyller inte längre regionens krav, uppger han.

Den som anmält företagaren är bolagets revisor som inte fått material för att kunna upprätta en bokföring. Även en senare revisor har anmält misstänkt bokföringsbrott vilket lett till nya misstankar och företagaren hotas nu av näringsförbud. Själv säger han i förhör att han inte anser att han gjort något brottsligt, och skyller på personliga omständigheter och att konsulter han anlitat varit sena.   

Åtalet är långt ifrån den första signalen om bolagets problem. Företaget har saknat så kallad F-skattesedel sedan 2017. Den avregistrerades då av Skatteverket på grund av bristande betalning och redovisning. Att ha F-skattesedel ses som en signal om ett företags seriositet och att offentlig sektor gör stora affärer med bolag utan F-skattesedel är mycket ovanligt.  

Nyligen avvärjdes ett hot om konkurs sedan bolaget betalat in två miljoner kronor som Skatteverket krävt. 

Hur har då Akademiska sjukhuset kunnat gör affärer med bolaget, trots problemen? Redan vid upphandlingen 2019 väcktes frågor på Akademiska sjukhuset, berättar Jonas Arvidsson, upphandlingschef på Region Uppsala.

– Bolaget hade anmärkningar och vi var i kontakt med våra jurister för att ta reda på om det kunde uteslutas ur upphandlingen, men vi fick beskedet att anmärkningarna inte räckte för det, säger han. 

undefined
Jonas Arvidsson är chef över Region Uppsalas upphandlingsavdelning.

Men det saknade ju F-skatt?

– Ja, men så länge man säljer en vara behövs egentligen inte F-skattesedel.  Men om man säjer en tjänst så kräver vi det, säger Jonas Arvidsson. 

Bolaget har också levererat tjänster i form av service och underhåll till sjukhuset. Nu pågår ett arbete med att se över hur detta kan lösas på annat sätt.

– Här har vi ju brustit i vår kontroll, så är det. Nu har vi blivit uppmärksammade på det här bolagets status och vi ser allvarligt på det som framkommit, säger Jonas Arvidsson. 

Den som först satte ljuset på Akademiska sjukhusets miljonaffär med bolaget var Jens Nylander, en it-entreprenör och bloggare som utvecklat ett AI-verktyg för granskning av det offentliga Sverige fakturor och inköp. Han har i sina efterforskningar upptäckt att personerna bakom Uppsalabolaget försökt flytta över sin verksamhet till ett annat, snarlikt bolag, registrerat i Uppland. Vd i det bolaget är en anhörig till den åtalade. 

Akademiska sjukhuset har blivit kontaktad även av det nya bolaget, men har enligt Jonas Arvidsson inte gjort affärer eftersom det helt enkelt inte vore lämpligt. Upplandsbolaget ska dock ha lyckats göra affärer med två andra regioner, visar Jens Nylanders granskning.

Sjukhusets kontroll har på senare tid hamnat under lupp i och med avslöjandet att en överläkare och verksamhetschef vid Akademiska står åtalad, misstänkt för att ha tagit emot nästan 5 miljoner kronor i mutor. Historien började att rullas upp i SVT:s Uppdrag granskning och har sedan vuxit kraftigt.

undefined
På Akademiska sjukhusets Facebook berättas om inköpet av den nya utrustning som verksamhetschefen Adel Shalabi nu misstänks ha tagit emot pengar i egen ficka för.

Frågan är hur god kontrollen är inom Region Uppsala och Akademiska. Viktigt är, säger Jonas Arvidsson, att de som jobbar med upphandlingsfrågor kommer in i ärendena tidigt.

– När saker sker bakom ryggen på alla, direkt med en leverantör, då är det svårt att identifiera affärer som inte är okej, säger han. 

Jens Nylander har med sitt AI-verktyg vaskat fram en rad tveksamheter i floden av fakturor hos det offentliga Sverige. Han tror inte att det alltid är medvetet som upplägg och tveksamheter släppts igenom av en region eller en kommun.

– Min bild är att det behövs mycket mer utbildning kring vad som gäller, hur man gör affärer och vem som ska göra dem, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!