Genom osanna fakturor ska Region Uppsala ha betalat miljontals kronor till ett bolag som sålt hyrläkarjänster och konsultuppdrag, trots att tjänsterna aldrig utförts. Pengarna ska till sist ha hamnat på kontot hos den tidigare chefen för Bild- och funktionsmedicinskt centrum på Akademiska sjukhuset, Adel Shalabi.
Det här är en del av vad åklagarsidan gör gällande i den stora muträttegång som pågår i Attunda tingsrätt mot Adel Shalabi.
Totalt misstänks Adel Shalabi ha tagit emot mutor för drygt 4 miljoner kronor. Rättegången har flera olika delar som rör de olika bolag som Adel Shalabi misstänks ha fått pengar ifrån.
Under måndagen berördes den del som rör den största summan pengar, där också Region Uppsala har skadeståndskrav mot Adel Shalabi och övriga åtalade.
– Skattebetalarna har betalat mutorna han fått, sade åklagaren Staffan Edlund i rätten.
Han beskrev ingående två olika tillvägagångssätt för att pengar till sist ska ha kunnat landa på Adel Shalabis konto. Det ena sättet har enligt honom byggt på osanna fakturor.
Adel Shalabi är den som attesterat, alltså godkänt, fakturorna eller instruerat andra att göra det. I vissa fall är det han själv som bifogat själva fakturorna från bolaget.
I slutändan har sedan Adel Shalabi fakturerat och fått betalt av bolaget, hävdar åklagaren.
– Summorna stämmer överens närmast på kronan, sade åklagaren Staffan Edlund.
I den här delen misstänks Adel Shalabi även för så kallad trolöshet mot huvudman.
– Han har missbrukat det förtroende han haft som verksamhetschef vid Akademiska sjukhuset och Region Uppsala. Här kan vi tydligt se skadan för Region Uppsala, eftersom de betalat fakturorna, säger Region Uppsalas ombud Andreas Sjödin.
Enligt Staffan Edlund ska Adel Shalabi också fått en viss procent på det belopp som bolaget fakturerat Region Uppsala där arbete faktiskt har utförts.
– Här går det inte att visa skadan för Region Uppsala, därför reser vi inte skadestånd i den delen, säger ombudet Anderas Sjödin.
Adel Shalabi bestrider alla anklagelser och menar att han utfört konsulttjänster åt det aktuella bolaget. Enligt sin försvarare har han i själva verket som chef tydligt minskat sin avdelnings kostnader för hyrläkare och konsulttjänster.
– Den som verkligen förlorat på det är bolaget, säger försvaren Hampus Wikerstål.
Rättegången avslutas först i februari.