Brottsdömd: kom hit som barn – riskerar nu att utvisas

En grovt kriminell man som tillbringat delar av sin uppväxt i Uppsala ska utvisas om åklagaren får som han vill. Tidigare satte lagen stopp men hårdare regler gör att han kan tvingas lämna Sverige.

48-åringen, som delvis vuxit upp i Uppsala, har tidigare dömts för bland annat misshandel, grovt narkotikabrott, utpressning och bedrägeri.

48-åringen, som delvis vuxit upp i Uppsala, har tidigare dömts för bland annat misshandel, grovt narkotikabrott, utpressning och bedrägeri.

Foto: Polisen/Robert Berthagen

Uppsala2024-02-03 16:30

Den idag 48-årige mannen flyttade från Uganda till Sverige när han var 14 år och fick permanent uppehållstillstånd. Han har periodvis bott i Uppsala och flera gånger dömts vid Uppsala tingsrätt, bland annat för narkotikabrott, vapenbrott, olaga hot och misshandel.

undefined
48-åringen, som delvis vuxit upp i Uppsala, har tidigare dömts för bland annat misshandel, grovt narkotikabrott, utpressning och bedrägeri.

48-åringen har pekats ut som en av landets grövre brottslingar och enligt en utredning från polisen hade han en ledande ställning i den kriminella organisationen Original gangsters under 2010-talet.

undefined
På den här platsen i Märsta ska 48-åringen ha misshandlat en person i september 2023. Foto ur polisutredningen.

Enligt den gamla lagen hade brottsdömda större chans att stanna om de varit lång tid i Sverige. Vad gäller 48-åringen har han varit här i 34 år. Men med de nya reglerna väger det inte lika tungt att någon vistats länge i riket.

En annan nyhet är att domstolarna ska fästa mer vikt vid om personen integrerat sig i samhället eller om hen istället återkommande dömts för brott. Även den ändringen ligger 48-åringen i fatet; han har dömts elva gånger, som mest till nio års fängelse.

undefined
Reglerna för utvisning skärptes 2022. Numera kan även den som döms för brott och som kom till Sverige före 15 års ålder utvisas.

– Yrkandet om utvisning för den här mannen grundas på en sammanvägning av det aktuella brottets allvar och hans historik av kriminalitet, säger Johan Lindgren.

Rättegången mot mannen avslutades i veckan och utvisningsfrågan är ännu inte avgjord. Han förnekar brott och motsätter sig kravet på utvisning.

undefined
38-åringen på bilden är dömd för dråp. Han kom till Sverige som åttaåring och ska utvisas till Somalia trots att han idag saknar anknytning dit och inte kan språket.

Ett liknande ärende gäller en yrkeskriminell 38-årig man som i fjol fälldes för dråp. Han kom till Sverige från Somalia som åttaåring och dömdes att utvisas dit trots att han idag saknar anknytning till landet. 38-åringens ärende, som är ett av de första i sitt slag, överklagades till Högsta domstolen som dock inte tog upp fallet och utvisningsbeslutet står därmed fast. 
Att målet inte togs upp innebär att Högsta domstolen anser dels att lagen inte feltolkats, dels att hovrättsdomen i övrigt inte innehåller några allvarliga brister.

undefined
En yrkeskriminell 38-åring dömdes enligt de nya reglerna att utvisas till Somalia efter 30 år i Sverige. Han överklagade till Högsta domstolen som dock inte tog upp fallet.
Utvisning av brottsdömda

Här är några följder av att bestämmelserna om utvisning skärptes 2022:

* Fler brott kan leda till utvisning. Straffvärdet ska vara minst sex månaders fängelse. Tidigare gällde ett års fängelse.

* Brottslingar löper större risk att utvisas om de inte skaffat jobb, lärt sig svenska eller på annat sätt inte integrerat sig. Att någon varit lång tid i Sverige ges mindre tyngd.

* Tidigare var det förbjudet att utvisa en person som kom till Sverige innan 15 års ålder. Det förbudet har strukits.

Den som är svensk medborgare kan inte utvisas.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!