Kom till Sverige som 8-åring – ska utvisas efter dråp

En 38-årig man döms för dråp och ska utvisas till Somalia trots att han idag saknar anknytning dit. Det är en direkt följd av att lagen för utvisning har skärpts. Enligt den gamla lagen hade det varit förbjudet att utvisa 38-åringen.

38-åringen har numera ingen anknytning till Somalia dit han ska utvisas.

38-åringen har numera ingen anknytning till Somalia dit han ska utvisas.

Foto: Polisen

Brottslighet2023-09-09 16:30

För ett år sedan ändrades lagen så att fler brottslingar som inte är svenska medborgare ska kunna utvisas. Bland annat ska fler brottsdömda som inte integrerat sig i Sverige tvingas lämna landet.

undefined
38-åringen har numera ingen anknytning till Somalia dit han ska utvisas.

Den principen genomsyrar ett fall med en 38-åring från Somalia som i juli i år dömdes till utvisning. Bakgrunden är att 38-åringen knivdödade en person i Gävle. I tingsrätten dömdes mannen till 16 års fängelse för mord och åklagaren krävde dessutom utvisning. Frågan om utvisning kom att avgöras enligt de nya, strängare regler som gäller sedan augusti 2022. 

I den gamla lagen spelade det stor roll för utvisningsfrågan hur länge personen varit i Sverige. Men i den skärpta lagstiftningen har det betydligt mindre betydelse.

undefined
Innan domen för knivdådet hade 38-åringen varit dömd till fängelse i sammanlagt tolv år för bland annat grov misshandel, rån och människorov.

Istället ska personens etablering i samhället ges ökad vikt. Har hen kommit i jobb, lärt sig svenska och på andra sätt integrerat sig kan det tala för att personen får stanna i landet.

När tingsrätten skulle avgöra åklagarens krav på utvisning av 38-åringen konstaterade domstolen att han aldrig etablerat sig i Sverige. Han saknade fast bostad, hade bara haft något enstaka ströjobb och hade inte barn.

undefined
Om inte lagen ändrats 2022 hade det varit uteslutet att mannen skulle kunna utvisas. Bilder ur polisens mordutredning.

Dessutom var han grovt kriminell. Innan åtalet för knivdådet förekom han under 17 avsnitt i belastningsregistret och hade blivit dömd till fängelse i totalt tolv år för bland annat grov misshandel, människorov och rån. Enligt tingsrätten hade han en "farlig personlighet" och det bedömdes som sannolikt att han skulle fortsätta begå brott i Sverige.

undefined
Hovrätten för nedre Norrland beslöt att mannen ska tvingas lämna Sverige efter avtjänat fängelsestraff.

Med hänvisning till den nya lagstiftningen beslöt tingsrätten att 38-åringen ska utvisas på livstid efter att han avtjänat de 16 år för mord som han dömdes till.

Mikael Hammarstrand var domare i målet när det avgjordes i tingsrätten. Han sa nej till utvisning och framhöll i sin motivering bland annat att 38-åringen saknar anknytning till Somalia, att han pratar flytande svenska, ser sig själv som svensk och inte talar somaliska.

undefined
Domaren Mikael Hammarstrand röstade emot utvisningen till Somalia. Men både tingsrätten och hovrätten fastställde att mannen ska utvisas.

Mikael Hammarstrand konstaterade att mannen skulle vara 49 år vid frigivning från det väntade fängelsestraffet varav han skulle ha levt 41 år i Sverige. 

– Det framstod som omänskligt att utvisa honom till Somalia. Han har sådan anknytning till Sverige att kravet på utvisning borde ha avslagits, säger han.

undefined
Mannen har inte kommit i arbete eller på andra sätt integrerats i Sverige konstaterar domstolarna. Bild på 38-åringen som hittats i hans mobil.

Han blev dock överröstad av nämndemännen och tingsrätten fastställde alltså att 38-åringen ska utvisas. Hovrätten ändrade brottsrubriceringen till dråp men stod fast vid utvisningsbeslutet.

Om 38-åringen hade fällts för knivdådet när den gamla lagen gällde skulle utvisning ha varit helt uteslutet. Detta trots att han begått flera allvarliga brott i Sverige och inte integrerat sig i samhället. Orsaken är att han kommit till Sverige som åttaåring. I de tidigare bestämmelserna fanns nämligen ett absolut förbud att utvisa någon som kommit hit innan 15 års ålder och vistats här i minst fem år.

undefined
Snittåldern bland gängkriminella har gått ner. Därför ska även de som kom hit innan 15 års ålder kunna utvisas, står det i lagförslaget.

Men numera kan personer utvisas även om de kommit hit som små barn, om brottet kan ge fängelse i minst två år. Det innebär att brott som rån, grov misshandel och våldtäkt kan leda till utvisning också för de som anlänt i unga år. Lagstiftarens motivering är bland annat att snittåldern bland gängkriminella gått ner.

undefined
Högsta domstolen utreder om man ska ta upp fallet med 38-åringen. Frågan är om det går att utvisa en brottsdömd som vistats mycket lång tid i Sverige.

Utvisningen av 38-åringen har överklagats till Högsta domstolen, HD, som utreder om fallet ska tas upp. Utvisning skulle innebära en personlig katastrof för 38-åringen, skriver hans advokat till HD.

Nya utvisningsregler

I augusti 2022 kom ny lagstiftning med målet att fler brottsdömda ska utvisas. Förändringarna innebär bland annat att gränsen för när utvisning kan ske på grund av brott sänks från fängelse i ett år till ett halvår. Den tid som personen varit i Sverige väger mindre, istället tas större hänsyn till om hen kommit i arbete och på annat sätt integrerat sig här. Tidigare var det förbjudet att utvisa någon som kommit till Sverige innan 15 års ålder och vistats fem år i landet. Den regeln har strukits.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!