Framtiden oklar för campare i city

Fyrishov blir park – och kommunen utreder ny plats för camping i Uppsala. Det holländska campingparet Rill är några som nyttjar gångavståndet till stan. "Att bo på hotell är något helt annat", säger de.

Fyrishovs camping, med stugor, tältplatser och ställplatser, ska bli stadspark, vilket gör att kommunen utreder ny lämplig plats för campinggäster.

Fyrishovs camping, med stugor, tältplatser och ställplatser, ska bli stadspark, vilket gör att kommunen utreder ny lämplig plats för campinggäster.

Foto: Alva Kledzik

Uppsala2024-06-17 11:35

På Fyrishovs camping har paret Elsa och Mark Rill precis börjat fika utanför sin campingvagn. De reser mellan städer längs med Sveriges östkust.

– Vi läste att det bara var tjugo minuters promenad härifrån in till stan, och det är ju alldeles perfekt, säger Mark Rill.

Det är holländarnas första besök i Uppsala, men blir det ett till lär de få campa någon annanstans. I tisdags beslutade kommunstyrelsen att campingen ska flytta för att ge plats åt en park.

undefined
Mark Rill och Elsa Rill spenderar sin fyra veckor långa semester med att campa. Årets resa går mot Höga kusten.

Kommande två år ska en detaljplan för parken tas fram parallellt med en utredning om campingens framtid. Att arbetet ska pågå samtidigt menar Linda Eskilsson (MP) är nödvändigt för att båda processerna är tidskrävande.

Oppositionens Jonas Segersam (KD) vänder sig mot beslutet.

– Vi hade velat se en alternativ plats för campingen innan man sätter igång med parken, så att det är klart, säger han.

Jonas Segersam ser liksom Uppsalaborna ett värde i en park, men vill att kommunen säkerställer en bred besöksnäring – billigt boende kan vara avgörande. Enligt Linda Eskilsson är dock campingens framtid inte hotad, ambitionen är att hitta en lämpligare plats.

– Var den kan hamna törs jag inte svara på än, men jag hoppas att vi kan få fram lite olika alternativ att välja mellan, säger hon.

undefined
"Vi vet att vi har ett behov av enklare boenden i Uppsala", säger Sofie Blomgren som jobbar på det kommunala bolaget Arenor och fastigheter som driver Fyrishov.

Den nedlagda campingplatsen i Sunnersta kan bli aktuell igen, tycker Jonas Segersam. Där finns dock ingen plats för stugor.

– Jag kan också tänka mig att man gör något i anslutning till en hamn, kanske i samband med bygge av småbåtshamn, säger han.

Om stugorna ska flyttas, rivas eller ersättas är oklart, men de kommer troligen att påverkas först. Det säger Sofie Blomgren, som är affärsutvecklare på det kommunala bolaget Arenor och fastigheter som driver campingen och Fyrishov. Anledningen är att stugorna ligger närmast ån, där parken ska byggas.

undefined
Att många svenskar har semester i juli märks på campingarna menar Mark och Elsa Rill. Idag finns gott om plats.

Idag kommer 80 procent av camparna med husbil eller husvagn. En tänkbar lösning är därför att campingen bryts upp, så att ställplatser, stugor och tältplatser hamnar på olika ställen.

– Det viktigaste är ju nästan att det finns ett servicehus, sedan klarar man sig ju bra själv, säger Mark Rill.

Men att bo på hotell, det är något helt annat, påpekar Elsa Rill. Det hade blivit väldigt dyrt – och paret hade saknat att vara ute på gräset.

undefined
En fördel med att campa i städer är avsaknad av mygg. När det regnar kan paret Rill dra ut ett tak från sin vagn och sitta ute ändå.
undefined
Linda Eskilsson (MP) ser också att ett framtida projekt är ett naturbad, den dagen Fyrisån blir badbar.
undefined
Exakt hur parken ska utformas ska framgå av kommande detaljplan, men en målsättning är att möjligheter till sport ska finnas kvar.
undefined
Mark och Elsa Rill har noterat att många lägger ut mattor och bygger staket runt sin ställplats i Sverige. Men paret reser själva mest runt, och dukar därför bara upp det nödvändigaste.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!