– Vi vill förverkliga en stadspark i norra Uppsala. Den här delen av staden har mindre tillgång till parker och dessutom längre till stadens naturreservat, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, när han presenterar planerna vid en presskonferens.
Han betonar att Fyrishov fortsatt kommer att vara en plats för bad. Hur badet ska utvecklas och rustas upp utreds just nu. På sikt kommer det gamla slitna Fyrishovsbadet att ersättas av ett nytt bad.
Visionen är att det ska bli ett långsträckt rekreationsområde, från naturreservatet Årike Fyris till Ulva Kvarn. Den nya stadsparken som planeras intill Fyrishov kommer dock att påverka utebadet vid Fyrishov. Eftersom åstråket ska öppnas upp för allmänheten kommer badets utrymme att minska i korridoren mot Fyrisån. Den stora delen av parken kommer att ligga där campingen finns i dag. Totalt kommer parken att bli 4 hektar när den är färdig, vilket kan jämföras med Stadsträdgården som är 6,5 hektar.
I parken, som ska utvecklas till Uppsalas norra stadspark, där Stadsträdgården är den södra stadsparken, ska det planteras träd och perenner. Det kommer att bli en stor lekplats och en grillplats, och kommunen hoppas att det även kan bli en plats för konserter och andra evenemang. En del av den nuvarande campingen kommer att avsättas för odlingslotter.
– Vi hoppas att det kan bli ett naturbad i anslutning till parken. En badbar Fyriså är något vi jobbar för, säger Linda Eskilsson (MP).
Tobias Smedberg (V) säger att möjligheterna till fysisk aktivitet och idrott kommer att finnas kvar. Fotbollsplan och rugbyplan ska kompletteras med utrymme för fler idrotter när campingen flyttas.
De exakta planerna för parken kommer att klarna i ett senare skede. Till att börja med behövs en ny detaljplan för området. Kommunen räknar med att det kan ta två år innan den är klar. Helt färdig kan parken vara runt 2029. Kostnaden beräknas till 70 miljoner kronor.
Det är fortfarande oklart vart campingen kan flyttas.
– Camping är ett sätt att skapa ett billigare semesterboende. Så vi vill ge den möjligheten. Det finns flera platser som kan vara aktuella, säger Tobias Smedberg.
Men om det innebär att de befintliga campingområdena i Björklinge och Fjällnora utökas eller om man hittar en helt ny plats för en campingplats i Uppsalas närhet är inte bestämt än.