I en dom som kom under fredagen dömer Uppsala tingsrätt ledningen bakom Systemhus för grovt svindleri. Straffet för var och en blir 1,5 års fängelse samt näringsförbud i sju år.
Enligt domstolen har gärningsmännen under 2018 förlett människor att på falska grunder köpa aktier i företaget. Den springande punkten i svindlerimålet är att bokföringen i Systemhus blåstes upp med 101 miljoner kronor. Därmed lurades investerarna, cirka 300 småsparare, att tro att ekonomin var bättre än den i verkligheten var.
I själva verket hade Systemhus mycket svag ekonomi och företaget försattes i konkurs 2020 med ett underskott på nära 4 miljoner kronor. De småsparare som hade köpt Systemhus-aktier förlorade totalt cirka 3,5 miljoner.
Påföljden för de fyra männen omfattar även grovt bokföringsbrott eftersom de enligt rätten låtit bokföra oriktiga uppgifter. Kvartetten bakom Uppsalaföretaget "måste ha haft kunskap om tillgångarna och därmed insikt i att de inte redovisades på ett riktigt sätt", skriver tingsrätten i sin dom.
Systemhus startade sin verksamhet i Uppsala 2018. I en UNT-annons samma år erbjöds läsarna att köpa kraftigt rabatterade aktier i företaget. I annonsen påstods att man byggde flerbostadshus med hyresrätter och Systemhus presenterades som den nya folkaktien.
"Det är för folket vi bygger och då vill vi även att folket investerar", sa Systemhus vd i annonsen.
I själva verket producerade Systemhus endast en handfull så kallade Attefallshus och de storslagna visionerna visade sig vara luftslott. Under rättegången vittnade en rad personer, bland annat företagare som gjort affärer med Systemhus, att de lurats på pengar.
Fem personer åtalades men den man som utpekats som huvudmisstänkt har inte gått att få tag på och är efterlyst. Han har i bland annat UNT beskrivits som en notorisk bluffmakare.
En rättegång om svindleri hör knappast till vanligheterna. Enligt vad UNT erfar har det inte varit något sådant mål vid Uppsala tingsrätt under åtminstone de senaste tio åren.
Svindleri innebär att "någon sprider vilseledande uppgift bland allmänheten för att påverka priset på en vara, värdepapper eller annan egendom." En sådan vilseledande uppgift kan vara att uppge att den ekonomiska situationen i ett företag är betydligt bättre än vad som i själva verket är fallet.