Rester av timmerhus från 1200-talet upptäckta på torget

Utgrävningen på Stora Torget fortsätter. På onsdagen har arkeologer hittat vad som bedöms vara det äldsta fyndet hittills: Ett timmerhus från 1200-talet.

Arkeologen Joakim Kjellberg leder arbetet på Stora Torget. "Det känns jättespännande", säger han om timmerhuset som upptäcktes under onsdagen.

Arkeologen Joakim Kjellberg leder arbetet på Stora Torget. "Det känns jättespännande", säger han om timmerhuset som upptäcktes under onsdagen.

Foto: Axel Hilleskog

Uppsala2022-03-23 18:59

Det som till synes tycks vara vilka träbjälkar som helst är resterna från ett gammalt timmerhus som förmodligen användes som handelsbod på 1200-talet – då Uppsala inte hette Uppsala utan Östra Aros.

– Det som kommit fram vid utgrävningen är grunden till det äldsta huset vi hittills sett här. Vi har än så länge hittat få daterade fynd men vi rör oss förmodligen någonstans före mitten av 1200-talet, säger Joakim Kjellberg, arkeolog på Upplandsmuseet.

Bland fynden som arkeologerna tittar närmare på finns en speciell typ av kam som gick ur mode i mitten av 1200-talet. Fynden har stor betydelse för att förstå Uppsalas historia, enligt Kjellberg.

– De är det äldsta spåren vi har från den här platsen och några av de sista stora pusselbitarna vi behöver för att förstå Uppsalas historia och varför vi lever som vi gör idag.

Det mesta ser man dock inte med blotta ögat, enligt Joakim Kjellberg. Genom arkeologisk analys av fynden kan man få ledtrådar om hur boendemiljö, kosthållning och hälsa såg ut hos dem som bodde i Uppsala på till exempel 1200-talet.

Även träet som användes för att bygga grunden till timmerstugan ska analyseras för att säkert veta när det avverkades.

I början av februari hittade arkeologerna rester av en gammal medeltida stad på Stora Torget. Men djupare än nu får de inte lov av kommunen att gräva.

– Det är klart att vi hade velat gräva mer. Men jag är också medveten om att det kostar pengar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!