Arbetet med att bygga om Stora torget är i full gång. Men det är inte bara renoveringsarbete som pågår bland grävskoporna innanför byggstängslet. I samband med ombyggnationen genomför även arkeologer från Upplandsmuseet en undersökning av platsen.
Trots att arbetet inte pågått särskilt länge har man redan hittat flera rester av bostäder, vägar och hantverk från medeltiden under asfalten.
De flesta fynden är inte färdiganalyserade eller exakt tidsbestämda men bedöms vara rester från 1200–1300-talet. Bland det mer utmärkande som hittats hittills finns en välbevarad medeltida sko samt en stengodsskärva från det kontinentala Europa.
– Vi har hittat flera delar av medeltida skor, päls och avskurna bitar från läderberedning. Stengodsskärvan är tillverkad i Tyskland och kom till Uppsala någon gång under 1300-talets mitt. Med hjälp av den här typen av fynd kan vi datera lämningarna, säger Joakim Kjellberg, arkeolog på Upplandsmuseet.
För UNT visar han några av de flera hundra år gamla föremålen.
– Det här mörka som vi ser här är träflis, gödsel, lera, avfall från hus och i det här fallet också hantverk, säger Joakim Kjellgren och pekar ner i hålet i torgets nordöstra hörn.
– I schaktkanten ser vi lite trärester. Vi vet inte vad det är för typ av konstruktioner men vi tror att det kan vara någon form av husvägg, fortsätter han.
Lite längre bort sticker en stor träbjälke ut ur jorden. Det är enligt Joakim Kjellberg rester från vad arkeologerna kallar för en kavelbro.
– Det är egentligen en träbrolagd gata, den går att jämföra med trätrottoarerna som fanns i vilda västern.
Stora torget byggdes i mitten av 1600-talet och har aldrig tidigare undersökts arkeologiskt. Joakim Kjellberg tror därför att man kommer att hitta fler rester som kan berätta hur samhället såg ut på platsen under medeltiden.
– Det är spännande eftersom ingen har sett vad som finns under torget innan. Det här är bara början på det vi kommer få se här. Vi kommer få mycket ny kunskap om bebyggelsen som var i just det här området, vad man har gjort på de här tomterna och gårdarna, säger han och utvecklar:
– I den medeltida staden höll man på med hantverk, så det finns säkert bostadsdelar men också spår av hantverk, vilken typ av varor man har handlat med och så vidare.