I takt med de nya byggnader som växt upp i kvarteren runt Vaksala torg och Resecentrum har Sivia torg vid Vaksalagatan-Storgatan utmålats som den fula ankungen. Kvarteret har fått skäll för sin osminkade 1960-talsstil och för bristen på renovering och underhåll. Flera förslag till ombyggnad och påbyggnad har presenterats men aldrig genomförts när fastighetsägarna avlöst varandra.
Nu talar allt för att en omvandling i storformat blir verklighet. Hela kvarteret ska jämnas med marken och byggas upp i ny och större skepnad. I dag är butikerna och de 112 hyreslägenheterna utflyttade och innergården igenspikad. Där innanför pågår redan rivningen. Enligt byggnadsnämnden har Sivia torg inga arkitektoniska eller kulturella värden som behöver bevaras.
Bostäderna försvinner och ger plats för kontor, hotell, butiker, restauranger och annan verksamhet. Kommunens och fastighetsägarens förhoppning är att arbetsplatser och handel ska blåsa nytt liv i kvarteret, med liv och rörelse så gott som dygnet runt. Bottenvåningarna får stora glaspartier för att ge ett öppet intryck och främja gatuliv och trygghet.
Målet är också att skapa en arkitektur av hög kvalitet som matchar grannhusen – Konserthuset tvärs över gatan, Vaksalaskolan vid torget, Stadshuset som just nu byggs ut samt Resecentrum. Arkitekterna bakom det blivande kvarteret konstaterar att omgivningen med sina starka karaktärsbyggnader ställt höga krav på arbetet:
– Vi har försökt väva samman vertikaliteten i UKK:s fasad och ordningen i Stadshusets tillbyggnad med den rika kulör som finns kring Vaksala torg. På så vis vill vi skapa något eget som också är starkt förankrat med platsen, säger Monika Rahm, uppdragsansvarig arkitekt vid arkitektbyrån Krook & Tjäder.
Skillnaden mot dagens Sivia torg blir högst märkbar, enligt arkitekterna:
– En variation i höjder, fönstersättning, taklandskap, fasadmaterial och kulörer kommer att göra kvarteret anpassat till sin omgivning och samtid. Vi vill förverkliga platsens fulla potential och skapa förutsättningar för ett myllrande folkliv, säger Monika Rahm.
I tidigare förslag väckte hushöjderna visst rabalder. Styrelsen för UKK protesterade skarpt mot att utsikten från konsertsalens foajé mot Slottet och Domkyrkan skulle skymmas. I dagens förslag är de huskroppar som befinner sig i centrum av siktlinjen från foajén en våning lägre än andra delar. Monika Rahm konstaterar att utsikten studerats noga i arbetet. Kommunen har ställt krav på en utformning som "bidrar till ett intressant och varierat taklandskap". I planerna ingår en grönskande takterrass öppen för besökare och hyresgäster.
Ytterligare en utmaning har varit den stora skalan, med en yta på totalt cirka 35 000 kvadratmeter i ett helt kvarter.
– Därför har vi brutit ned kvarteret i mindre byggnadskroppar och öppnar på så vis upp fler sidor av kvarteret, säger Monika Rahm.
Hennes egen relation till Sivia torg handlar inte bara om många timmar vid ritbordet och i planeringsmötet för nybyggnaden:
– I många år arbetade jag nära Vaksala torg och på våra lunchpromenader genade vi ibland genom Sivia torg. Vi förundrades över områdets sömnighet trots dess stora potential, så centralt i staden.
Förslaget till detaljplan är på samråd fram till den 5 mars. Då kan grannar, organisationer och andra lämna sina synpunkter till kommunen.