Höga chefer inom Uppsalapolisen har samlats i polishusets pressrum. Våldsvågen har hållit Uppsala i sitt grepp i nära två veckor och de ska ge en uppdatering om läget.
Bland annat berättar de att hittills 20 personer sitter gripna för olika våldsdåd, skottlossningar och förberedelser till grova brott, som kopplas till konflikterna inom Foxtrotnätverket.
Kommenderingschef Torbjörn Nilsson säger att han aldrig tidigare sett en våldsvåg av den här kalibern under sina 30 år som polis.
– Det är brutaliteten, råheten och omfattningen av våldet som sticker ut.
I början av året skickades poliser från bland annat Uppsala till Stockholmsregionen, för att hjälpa till att bekämpa gängkriminaliteten. Kort därefter larmade Uppsalapolisen: deras egen brottsbekämpning blev lidande. Bland annat fick insatser mot sexköp ställas in.
Nu är läget det motsatta – Uppsalapolisen har i stället fått förstärkning. Och poliserna man lånat ut till Stockholm har kallats hem igen. Torbjörn Nilsson vill inte avslöja några siffror, men konstaterar att det behövs "betydligt fler" resurser än normalt.
– Primärt handlar det om specifik kompetens, som kriminaltekniker och it-forensiker som kan spegla telefoner och så vidare. Och så handlar det om underrättelsearbete mellan regionerna, säger Torbjörn Nilsson.
Samtidigt som Uppsala skakats, har skottlossningar, sprängningar och mord inträffat på andra platser i landet. Händelser i Stockholm och Norrköping tros också ha koppling till Foxtrotkonflikten.
Betyder det att det är konkurrens städer emellan om kriminalteknikerna och de andra resurserna?
– Ja, vi måste hela tiden avgöra var förmågorna behövs mest just nu, det är en dialog som sker på nationell nivå. Samtidigt ger det ena det andra: om vi kartlägger kriminaliteten hos oss bidrar ju det med information till andra, säger Torbjörn Nilsson.
Och de andra brottsutredningarna – blir de återigen lidande när fokus läggs på gängkriminaliteten?
– Det är klart att polisområdets samlade förmåga minskar. Ärenden har redan nu behövt läggas åt sidan, till exempel en del mängdbrott, som stölder. Men det kommer vi att hämta hem, säger Andreas Pallinder, Uppsalapolisens utredningschef.
Grövre brott, som sexbrott, har polisen dock kunnat freda, berättar han.
– Om de områdena berörs så är det ytterst tillfälligt, och vi har inte tagit personal därifrån.