Första åtalade brotten i Uppsalas snabbspår

Rattsurfing, butiksstölder och en kniv på Stora Torget i Uppsala. Det är några av de första brottsmisstankarna i tingsrättens nya snabbspår för att förkorta tiden mellan brott och dom.

Bara en vecka efter starten har redan flera åtal väckts i projektet för snabbare lagföring i Uppsala.

Bara en vecka efter starten har redan flera åtal väckts i projektet för snabbare lagföring i Uppsala.

Foto: Erik Nylander Peter Lydén/TT

Uppsala2022-09-08 09:33

Uppsala tingsrätt deltar sedan 1 september i ett projekt för snabbare lagföring, som UNT  berättat om tidigare. Metoden används redan vid flera domstolar i landet. Målet är att förkorta tiden från ett misstänkt brott tills dom faller i tingsrätten.  

Nu har de första åtalen väckts inom ramen för projektet i Uppsala län. Redan på startdagen 1 september blev en kvinna misstänkt för att ha åkt bil utan bälte. Fyra dagar senare åtalades hon för bilbältesförseelse. Kvinnan nekar till brott. Rättegången beräknas hållas 15 september, drygt två veckor efter det misstänkta brottet.

Ett annat exempel gäller en 18-årig man som misstänks ha stulit kläder från en butik i centrum den 3 september. När mannen greps på Stora Torget samma dag bar han på en kniv. Polisen förhörde mannen direkt på platsen och tog kniven i beslag. Han erkände båda gärningarna och åtalades två dagar senare. 22 september beräknas rättegång hållas.   

– Hade dessa ärenden inte ingått i projektet för snabbare lagföring så skulle tingsrätten satt ut dem till förhandling i vanlig ordning. Då gissar jag att huvudförhandling skulle hållits våren 2023, säger kammaråklagare Ulrika Modin som beslutat om åtal i flera av de aktuella fallen. 

Hittills är det endast enklare brottsutredningar som hamnar i tingsrättens snabbspår. Tanken är att polisen direkt på plats håller förhör och genomför andra utredningsåtgärder. Projektet innehåller även flera andra led för att korta handläggningstiden. 

– Vinsten är att vi får snabbare lagföring och bättre bevisning eftersom vittnen och andra får berätta om färska händelser. Alla inblandade kan få saken avgjord snabbt i stället för att vänta, säger Ulrika Modin. 

Enligt åklagaren finns det flera säkerhetsfilter som gör att kvalitén på utredningarna inte ska bli sämre bara för att hanteringen går fortare:

– Det handlar om snabbare lagföring, inte sämre lagföring. Det ska vara precis lika rättssäkert som tidigare. Vi kan till exempel snabbt begära in kompletteringar i ett ärende om vi tycker att det behövs, säger hon. 

En annan effekt av projektet är att personer som begår många brott kan dömas för varje enskild gärning. Med dagens långa väntetider buntas ofta flera brott ihop vid en och samma rättegång. Resultatet blir att den skyldige får en slags mängdrabatt på sin brottslighet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!