Sjunkande bostadspriser kan minska segregation

Tidningslöpen larmar om ökade priser och stundande lågkonjunktur. I det ekonomiska mörkret som verkar gömma sig bakom hörnet finns dock glimtar av ljus – i alla fall enligt forskaren Che-Yuan Liang på Uppsala universitet.

Ett av Uppsalas mest expansiva områden just nu är Rosendal. Här har det byggts 1320 nya bostäder 2014-2019.

Ett av Uppsalas mest expansiva områden just nu är Rosendal. Här har det byggts 1320 nya bostäder 2014-2019.

Foto: Joakim Bech

Uppsala2022-08-13 17:00

Kaffe och tomat är bara några av de produkter vars priser skjutit i höjden den senaste tiden. Samtidigt verkar bostadspriserna vara på väg neråt. Det är ett osäkert ekonomiskt läge vi befinner oss i. Men för Che-Yuan Liang, forskare i nationalekonomi, är situationen inte svartvit. 

– I Uppsala har man byggt väldigt mycket under högkonjunkturen vi varit i, många av de bostäderna börjar nu bli klara lagom till lågkonjunkturen som väntar. Jag tror att en lågkonjunktur kan minska segregationen.

undefined
Ett av Uppsalas mest expansiva områden just nu är Rosendal. Här har det byggts 1320 nya bostäder 2014-2019.

Che-Yuan Liang forskar om segregation och hur flyttmönster påverkas av nybyggnationer. Han är universitetslektor i nationalekonomi vid Institutet för bostads- och urbanforskning och deltar i flera projekt som är specifikt inriktade på Uppsala. 

– I en lågkonjunktur kommer många inte ha råd att varken köpa eller hyra dyra nybyggen och eftersom företagen som byggt bostäderna vill tjäna pengar så måste de sänka priserna för att hitta hyresgäster eller köpare.

På det sättet blir det lättare för människor från andra områden att flytta till stadsdelar som anses mer attraktiva och är lite dyrare.

– När man inte bygger tillräckligt mycket, när det flyttar in mer folk än vad det byggs, då får vi ogynnsamma flyttmönster. Det som händer när det blir bostadsbrist är att de rika konkurrerar ut de fattiga om bostäderna. De fattigaste trycks ihop i fattigare områden, det är ett huvudresultat från min forskning. 

Han berättar vidare att även om priserna har ökat i Uppsala är uppgången klart mindre än i större städer som Stockholm.

undefined
Che-Yuan Liang har i sin forskning bland annat undersökt hur segregation påverkar flyttmönster.

– Man har byggt relativt mycket i Uppsala. Från våra undersökningar kan man se att folk i dag har ungefär en lika stor boyta som de hade på 1990-talet. I större städer har priserna blivit betydligt högre och boytan har minskat. 

Hur det kommer bli i verkligheten är dock osäkert. Che-Yuan Liang vill lägga in en brasklapp för att hans spådomar bygger på historiska mönster och alltså inte är skrivna i sten: 

– Framtiden är svår att förutspå, dessutom leder konjunktursvängningar ofta till godtycklig och orättvis ekonomisk omfördelning där några förlorar på prisutvecklingen, säger han.

Che-Yuan Liangs studie bygger på data från 1990 till 2017 och undersöker sambandet mellan boyta och inkomst i olika stadsdelar inom Uppsala. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!