Johan Wendin är butikschef på Ica Kvantum Gränby. Han har svårt att minnas att priserna någonsin varit så höga som nu.
– Generellt sett har det blivit dyrare. Kaffe tänker jag på spontant, säger han.
Utöver kaffe har ökningen, i hans mening, varit ganska jämn över olika varor.
Han lyfter även att olika produkter har olika produktionskostnader, vilket påverkar priset – något som Mikael Nordin, statistiker på SCB, instämmer med.
Enligt SCB:s kartläggning från maj i år är vitkål en av varorna vars pris ökat mest – med hela 43 procent jämfört med samma tid föregående år. Men, enligt samma kartläggning har inte priserna bara ökat – purjolök är hela 55 procent billigare i år än tidigare, enligt SCB:s undersökning.
– Det är väldigt många olika faktorer som spelar in. Om processen bakom att producera varan kräver mycket el, som har blivit mycket dyrare, kommer det också påverka varans pris, säger Mikael Nordin.
Varför har purjolöken blivit så billig?
– Det kan jag inte svara på. Vissa priser är oförutsägbara men det finns absolut ett underliggande tryck uppåt. Sådant kan påverkas av skörden också, säger han.
Prisändringar
Ökat:
1) Vitkål 43,17 %
2) Honungsmelon 42,82%
3) Tomater 33,01
Minskat:
1) Purjolök -54,61
2) Blomkål -24,09
3) Sillkonserver -16,03
4) Gravad/rökt laxfisk -15,82
5) Avokado -13,95
Källa: SCB. Alla prisförändringar är i procent och avser prisutveckling 12 månader bakåt i tiden från given tidpunkt.