Det finns ganska goda skäl att misstänka att covid-19 både kan ge insomningssvårigheter och problem med att vakna under natten. Det menar Anne-Marie Landtblom, professor i neurologi vid Uppsala universitet.
– Vi ser vissa indikationer på att covid kan göra att personer som tidigare sovit bra inte gör det längre, säger hon som är en av Uppsalaforskarna som arbetar med det svenska bidraget till en stor global studie om sömn och covid-19 som nu genomförs.
Forskningen var tidigt mycket intresserad av covid-19:s eventuella påverkan på sömnen. Bakgrunden till det är svininfluensan, där både sjukdomen, främst i Asien, och vaccinet, främst i Europa, ledde till att vissa personer fick sömnsjukdomen narkolepsi.
Men hur en koppling mellan covid och sömnproblem kan se ut, vad som orsakar den och om den ens finns, är bara en spekulation än så länge. Men inget indikerar att covid kan ge narkolepsi, poängterar Anne-Marie Landtblom. Sambanden verkar vara helt andra.
– Men vi vet inte vad det är som i så fall gör att sömn och drömmar verkar påverkas. Det är det som är så spännande, säger hon.
Det kan också finnas ett samband till diagnosen post-covid som ger symtom som energiförlust, hjärntrötthet, hjärndimma och koncentrationssvårigheter.
– En av många viktiga forskningsfrågor som vi hoppas att kunna få svar på är om de här två symtomen kan hänga ihop. Det handlar ju om neurologiska effekter, säger Anne-Marie Landtblom.
Just nu söks deltagare till den svenska delen av den studie som genomförs i ett stort antal länder. Alla kan vara med, både den som haft covid och den som inte haft det. Deltagarna svarar anonymt på en rad frågor i en webbenkät om sömn, drömmar, trötthet och även andra funktioner som minnet.
Fram till sista november går det bra att svara.
– Att studien kommer att vara så väldigt stor med flera tiotusentals deltagare från många olika länder kommer att ge resultaten en väldig statisk kraft, säger Anne-Marie Landtblom.
LÄS MER: Hon vaknar på natten efter covid-19
Varför frågar ni även om drömmar?
– Under svininfluensan såg man en effekt med drömstörning. Forskningen är nu extremt intresserad av mycket fakta för kunna se om drömmarna blir störda även nu, som då. De indikationerna vi har nu tyder snarare på sömnproblem än drömstörningar, men det vet vi inte säkert förrän vi fått in svaren på det här.