Vaknar på natten – deltar i forskning om covid

Efter sin covidsjukdom fick Lillemor Jansson, 65, svårt att sova om nätterna. Nu hoppas hon att forskning som hon deltar i ska bekräfta det samband hon tror finns.

Lillemor Jansson från Järlåsa skulle ha fortsatt att jobba inom neurologin på Akademiska sjukhuset ett par år till efter 65, men efter sin covid har hon gått i pension.

Lillemor Jansson från Järlåsa skulle ha fortsatt att jobba inom neurologin på Akademiska sjukhuset ett par år till efter 65, men efter sin covid har hon gått i pension.

Foto: Niklas Skeri

Uppsala2021-11-18 05:00

 Det blir mycket nattradio på P4 och korsord för Lillemor Jansson, 65, i hemmet i Järlåsa om nätterna nu för tiden.

– Och så tar jag fram telefonen och läser nyheter och googlar fast jag vet att man inte ska, säger hon.

Vi sitter på kafé ett stenkast ifrån hennes gamla arbetsplats Akademiska sjukhuset där hon var sjuksköterska på neurologen. Tanken var att hon skulle jobbat där ett par år efter 65. Men så blev det inte. 

– Jag bestämde mig för att sluta nu, jag orkade inte riktigt och man vet inte heller vad som händer i livet, säger hon. 

undefined
Lillemor Jansson från Järlåsa skulle ha fortsatt att jobba inom neurologin på Akademiska sjukhuset ett par år till efter 65, men efter sin covid har hon gått i pension.

I november 2020 gick smittan på jobbet och Lillemor Jansson fick covid-19. Hon fick andningssvårigheter och åkte till akuten en gång men lades inte in, utan fick åka hem. 

– Jag visste ju från jobbet att det fanns dem som behövde platsen bättre än jag, så jag höll mig hemma och ringde mina kollegor när jag behövde. De var ett så bra stöd, säger hon.

Men så en tid efter sjukdomen kom nya problem. Lillemor Jansson började vakna mitt i natten, vid två, tre, och kunde inte somna om. Det är då korsorden i veckotidningarna kommer fram.

– De får inte vara för svåra om jag ska klara dem där på natten, säger hon.

Sömnsvårigheterna har suttit i sedan dess. Det här är en ny situation för Lillemor Jansson.

– Jag har alltid sovit gott förut i livet. Bara när mina föräldrar gick bort för många år sedan sov jag sämre en period.

Hennes första tanke var att sjukskrivningen och bristen på vardagsrutiner hade lett till en störd dygnsrytm. Samtidigt gjorde sig livet obönhörligt påmint med sjukdom och nära anhöriga som gick bort, händelser som givetvis också kan göra en rofylld och god nattsömn till närmast en dröm. 

Men när Lillemor Jansson hade kontakt med sin husläkare och med läkare på sin gamla arbetsplats lade de fram en helt annan teori: kanske kunde coronan vara boven i dramat? Det finns indikationer om en koppling mellan covid-19 och sömnsvårigheter.

– Det här är ju inget jag vet och det är så svårt att skilja den ena faktorn från den andra, men min känsla är nu att det är kopplat till att jag var sjuk i covid, säger hon.

Med tiden kanske hon kan få bättre besked. Forskning pågår för att reda ut eventuella samband och Lillemor Jansson är en av de svenskar som deltar i en enkätundersökning som forskare vid Uppsala universitet gör. Studien är en del av en stor internationell studie.

– Jag har alltid jobbat nära forskningen i mitt arbete och för mig är det självklart att vara med, säger hon.

undefined
Lillemor Jansson fick sömnsvårigheter efter covid-19 och är nu med i en forskningsstudie och uppmanar andra att också delta

I enkäten har hon fått svara på en lång rad frågor om bland annat sömnmönster och drömmar, men även en del andra funktioner som minnet. Även där tycker sig Lillemor Jansson uppleva en skillnad mot hur hon var före sin covidsjukdom. Hon har alltid varit en person som kunnat hålla många bollar i luften och inte haft problem att minnas. 

– Nu måste jag skriva ned saker på lappar och bocka av. Det är inget stort problem, men det behöver göras. Så var det inte förr, säger hon. 

Efter sin sjukdom har Lillemor Jansson vaccinerat sig med dubbla doser och ser framemot en tredje i vinter. Genom jobbet fick hon efter svininfluensan följa patienter som drabbades av sömnsjukdomen narkolepsi på grund av vaccinet. Det har inte avskräckt henne.

 – Inte alls. Och sömnsvårigheter efter covid är något helt annat än narkolepsi, säger hon.

Så kan du delta i studien

 Icoss (International covid sleep studie questionaire) är ett internationellt samarbete kring frågor om covid, sömn, svår trötthet och välmående. 

Alla över 18 år kan delta i studien och den som vill vara med hittar frågorna att besvara via den här länken, som du kan klicka på: https://educationhelsinki.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_0e9DagDqKCuoh3U

Redan har flera studier publicerats, med data från material som redan samlats in, bland annat om drömmar, där Uppsala forskare varit delaktiga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!