UNT:s artikel "Fusket på Studan" väcker reaktioner. "Så viktigt att detta lyfts", skriver en person på UNT:s instagram. Bara "avundsjuka" skriver en annan.
I artikeln berättade UNT om hur andra klubbar avslöjat missförhållanden, där elitsatsande flick- och damklubben IK Uppsala kunnat få betydligt mer träningstillfällen än kommunens regler medger. Uppsala kommun har förnekat, men till sist tvingats erkänna felaktigheterna.
Genom att kunna använda Studenternas på det här sättet har IK Uppsala uppenbart haft en rekryterings- och värvningsfördel, menar flera som UNT talat med.
Ordföranden i Upplands fotbollsförbund Johan Richt välkomnar granskningen.
– Det är viktigt att det här blir belyst. Elitverksamhet är viktigt men man måste få med alla föreningar på tåget. Kommunens hantering här är olycklig, säger han.
Han reagerar också på ett uttalande av IK Uppsalas klubbchef Linn Andersson. Där pekar hon på att det bara är män som engagerat sig i kartläggningen av Uppsalas träningstider och drivit frågan mot kommunen.
"Det är pappor som har döttrar och de måste ta sig en funderare på hur man pratar om det här. Det är ett jämställdhetsproblem. Tänk om de la ner lika mycket tid och engagemang på sin egen verksamhet", sade hon i artiklen. Johan Richt tycker att uttlandet slår fel.
– Jag tycker att hon behöver ge sig ut i verkligheten och se hur mycket tid de här personerna lägger på sina döttrars lag. Och frågan handlar om fördelning av plantider, inte om kön, säger han.
En kvinna med mångårigt engagemang i en av Uppsala fotbollsklubbar kallar i ett mejl till UNT granskningen för viktig eftersom den sätter ljuset på orättvisor klubbar emellan när det gäller tillgång på planer och faciliteter.
Men alla är inte lika övertygade. En läsare anser att UNT:s granskning leder till splittring och söndran, och att Uppsalas klubbar och UNT borde jobba tillsammans för att få elitlag, i stället för att söka konfrontation.
En klubb som inte har tillgång till konstgräsplan i sitt närområdet är Sunnersta AIF, där Fredrik Beste är ordförande.
– Häromdagen slantade vi in 77 000 kronor till kommunen för hyra av konstgräs i vinter. De här så kallade markeringsavgifterna är vår enskild största utgift. Och vi får ändå inte så mycket konstgräs som vi behöver.
Han beskriver hur lag får träna på en fjärdedels plan och ofta dela med andra klubbar.
Ger kommunen stadens klubbar lika villkor?
– Nej, herregud. Känslan är att det finns klubbar som liksom glider ovanpå. Men nu hoppas jag det här ska leda till likabehandling framöver, och att det finns principer som följs.