Flottiljen kan komma att återuppstå

2008 var Uppsala garnison nedläggningshotad. Nu utökas verksamheten med nya rekryter och med Flygvapnets stab. Och än större satsningar på Ärnaområdet kan komma.

Mats Gyllander kommunikationschef på Uppsala garnison visar gravstenen över F 16 och Upplands flygflottilj.

Mats Gyllander kommunikationschef på Uppsala garnison visar gravstenen över F 16 och Upplands flygflottilj.

Foto: Niklas Skeri

Uppsala2018-05-24 10:00

I februari i år presenterade Försvarsmakten sin så kallade perspektivstudie för regeringen där framtida behov pekas ut utifrån en analys av omvärlden. En slags önskelista på lång sikt, som Mats Gyllander, kommunikationschef på Uppsala garnison, beskriver det.

– Där finns tillväxt med ytterligare två flygdivisioner med, och det finns det nog inte plats för någon annan stans än här på Ärna, säger han.

Upplands flygflottilj F16 lades ned 2003 efter 60 år, och på garnisonsområdet finns en stor gravsten rest över flottiljen med inskriptionen "Minns oss som verkade här". Frågan är politiskt laddad. Kristdemokraten och försvarspolitikern Mikael Oscarsson från Uppsala har som UNT tidigare berättat om varit ute i debatten och sagt att han vill se en flottilj i Uppsala med två flygdivisioner före 2025. Även Moderaterna har aviserat att man vill att en flottilj placeras i Uppsala.

– Frågan om Uppsala garnison ska få en fullvärdig flottilj är en politisk fråga, och vi får se hur partierna ställer sig, säger Mats Gyllander.

Läs mer: Snart leds flygvapnet från Uppsala

Klart är att Uppsala garnison, som var nedläggningshotat efter att F16 och F20 lagts ned i början av 2000-talet, har sett ett kraftigt i uppsving i sin verksamhet, ett uppsving som ser ut att fortsätta. I höst rycker de första rekryterna in efter den nya lagen om allmän militärtjänstgöring, värnplikten.

– 100 rekryter kommer då hit. På sikt ska de bli 150 som rycker in här, säger Mats Gyllander.

En annan verksamhet som kan tillkomma är civila flygtransporter av personal och materiel för Sveriges militära insatser i utlandet. I dag görs de flygningarna från Örebro eller Västerås. För ändamålet har det byggts en liten passagerarterminal för säkerhetskontroller.

– I närtid kommer en den speditör vi i dag använder att göra en provlandning här. Det här skulle minska vägtransporter av materiel som i dag förvaras här i Uppsala, säger Mats Gyllander.

Den här verksamheten kan innebära flygningar från Ärna med någon veckas mellanrum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!