Ungefär halva 2023 hann förlöpa innan någon blev fysiskt skadad i en skjutning i Uppsala kommun. Men på midsommar blev en 14-åring träffad i benet vid en skottlossning i Gottsunda, och så sent som i söndags tog sig två skottskadade personer till Akademiska sjukhuset, båda skjutna vid en OKQ8-mack i angränsande stadsdelen Valsätra. I natt hittades en skottskadad man i stadsdelen Kåbo i Uppsala, vilket höjer totalen till fyra skadade i år.
Hittills har det skett 7 skjutningar i Uppsala 2023. 4 personer har skadats. Nedan följer en lista med hur många som skadats och/eller som omkommit i skjutningar i Uppsala sedan 2018:
• 2018: 10 skadade och 2 döda.
• 2019: 11 skadade och 2 döda.
• 2020: 4 skadade.
• 2021: 7 skadade och en död.
• 2022: 3 skadade.
• 2023 hittills: 4 skadade.
Hittills har alltså redan fler blivit skadade i skjutningar 2023 än under hela 2022. Dessutom har flera skottlossningar nu hänt på kort tid, i Sala Backe, i Gottsunda, i Valsätra och så mannen som hittades i Kåbo. Året då det inträffade flest skjutningar var 2019, som till och med blev ett dystert rekordår. Det har aldrig skjutits lika mycket i Uppsala under ett enskilt år som då, när det inträffade totalt 31 skottlossningar i Uppsala kommun.
Lisa Sannervik, kommunpolis i Uppsala, berättar att polisen jobbar i två spår när flera grova brott inträffar på kort tid. Det ena handlar om att utreda brotten.
– Vi har en händelsekedja på tre händelser den senaste veckan. Vi utesluter ingenting i nuläget. Vi jobbar brett och tittar naturligtvis samtidigt på vad det finns för samband. När man får en kedjereaktion finns det ofta orsaker till att det händer. Tittar man på den kriminella miljön och nätverkskriminella bottnar skjutningar ofta i konflikter av något slag, säger Lisa Sannervik om hur polisen arbetar med grova brott.
När konflikter ökar och blir värre, menar Lisa Sannervik att det inte är en slump att det sker flera skottlossningar på kort tid.
– Däremot utreds varje ärende för sig. Vi är tidiga i utredningarna och det går inte att dra några slutsatser. Tittar man historiskt kan man se att det ofta finns samband i det hela.
Det andra spåret handlar om att arbeta trygghetsskapande.
– Det handlar dels om att skapa dialog. Vi jobbar mycket med kommunen när det sker något i området. Vi har en arbetsgrupp som träffas varje vecka för att se vilka resurser som behövs. Att samhällets resurser arbetar tillsammans är väldigt viktigt. Vi jobbar också med socialtjänsten, fastighetsbolag och andra aktörer.
Ett exempel på trygghetsskapande arbete är att polisen har haft bemanning på plats i Gottsunda samt en husbil vid Gottsunda centrum.
– Man kan komma och ställa frågor, diskutera och fråga hur vi arbetar. Sen har det varit en jättebra familjedag i Gottsunda som var planerad sedan tidigare. Det är också ett viktigt tillfälle för oss att kunna möta boende, unga och barn i området, säger Lisa Sannervik.
Generellt ser man dock en minskning av skottlossningar de senaste åren, något UNT rapporterade om i slutet av maj. Från toppen 2019 med 31 skottlossningar, till 10 skottlossningar 2022, och i år alltså 7 stycken hittills. När UNT pratade med Uppsalapolisen i maj gav de flera möjliga förklaringar till minskningen, bland annat att frihetsberövanden efter utredningar med krypterade chattar kan vara en faktor.