Fler felaktiga besked om skolskjutsregler

Utbildningsförvaltningen fortsätter att ge vilseledande eller direkt felaktig information till föräldrar om skolskjutsreglerna. Det gör att flera undviker att driva frågan vidare, trots att de enligt lagen har rätt till skolskjuts.

Teknikstrul. Överföringen från Östhammars kommun  till UL:s kortwebb har tillfälligt inte fungerat, vilket gjort att UL inte vetat vilka som ska ha busskort.

Teknikstrul. Överföringen från Östhammars kommun till UL:s kortwebb har tillfälligt inte fungerat, vilket gjort att UL inte vetat vilka som ska ha busskort.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2017-02-22 05:30

Läs mer: Marcus får inte kliva på skolskjutsen

Läs mer: Lagen ger rätt till skolskjuts

Läs mer: Kommunen ändrar skolskjutsregler

När utbildningsförvaltningen ska försvara den princip som gör att skolskjuts inte beviljas använder kommunen en definition vars konsekvens skulle vara att i stort sett ingen skulle beviljas skolskjuts i Uppsala.

Anders Nilsson bor i Lugnet, sydväst om Sävja, och har en dotter som går i Sunnerstaskolan, frågade om det inte gick att ordna skolskjuts för dottern. I ett e-postsvar fick han beskedet av Camilla Utterström, biträdande enhetschef på antagningsenheten, att någon skolskjuts inte skulle ordnas eftersom hans dotter går i en ”vald skola”, trots att Sunnerstaskolan, som de valt först i tredje hand, är deras närmaste skola.

Caroline Hoffstedt (S), kommunalråd och ordförande i utbildningsnämnden, sade till UNT att utbildningsförvaltningen fått ett uppdrag att se över skolskjutsreglementet efter de brister som påtalats i tidigare artiklar. Men tjänstemännen på förvaltningen fortsätter trots detta att ge vilseledande information om skolskjutsreglerna.

När UNT vill ställa frågor till Camilla Utterström om vad som gör att Sunnerstaskolan definieras som en ”vald skola” hänvisar hon till Omar Hijazi, antagningsenhetens chef.

Han skriver i ett e-postsvar att ”om en elev placeras på något av sina tre önskemål, anses det vara en vald skola.”

Det här stämmer inte alls med det man kan läsa i kommunens regelverk. I skolskjutsreglementet, som antagits av utbildningsnämnden står det att elever har rätt till skolskjuts om avståndskraven är uppfyllda om man inte valt en annan skola ”än den där eleven annars skulle ha placerats”. En liknande formulering finns i skollagen.

Reglerna för skolplacering säger att eleven placeras på den närmaste kommunala skola med ledig plats. För Anders Nilssons dotter är det Sunnerstaskolan, familjens närmaste skola där hon också fått plats.

Om principen om vad som är en ”vald skola” verkligen skulle tillämpas på det sätt som Omar Hijazi hävdar skulle nästan ingen få skolskjuts i Uppsala kommun. Skolvalet är obligatoriskt, och över 90 procent av eleverna får en plats på något av sina tre val.

När UNT påpekar detta skickar Omar Hijazi en ny e-post med tillägget att det är en vald skola eftersom det var tre elever som hade sökt plats men inte kom in på Sunnerstaskolan. Men inte heller den definitionen håller vid en närmare granskning.

Marcus Wallentinsson, som UNT berättade om häromveckan, går i den närmaste skolan där dessutom alla sökande fick plats. Trots det får han inte åka med den skolbuss som passerar hans hem. På samma skolbuss åker elever till Danmarks skola, där det liksom på Sunnerstaskolan var tre elever som inte fick plats i förskoleklassen i höstas. Enligt Omar Hijazis definition får alltså eleverna som går i en vald skola åka skolbuss, medan Marcus Wallentinsson, som inte går i en vald skola enligt samma definition, inte får åka med skolbussen.

UNT har i flera dagar sökt Omar Hijazi per telefon för att få svar på följdfrågor kring detta. Men varken han eller någon annan på antagningsenheten, har ringt tillbaka.

Skollagen styr rätten till skolskjuts

I skollagen står det att kommunen är skyldig att ordna skolskjuts mellan hemmet och skolan om det behövs med hänsyn till avståndet, trafikförhållanden eller särskilda omständigheter.

Den rätten gäller bara för elever som går i den skola där kommunen annars skulle ha placerat dem.

Har man valt en annan skola eller går i en friskola har man rätt till skolskjuts om det går att ordna utan ekonomiska eller organisatoriska svårigheter.

I Uppsala har avståndet satts till 2 km från förskoleklass upp till årskurs 3, och 4 km för årskurs 4–9 för att man ska ha rätt till skolskjuts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!