Läs mer: Marcus får inte kliva på skolbussen
Läs mer: Lagen ger rätt till skolskjuts
– Vi har från nämnden gjort en beställning till utbildningsförvaltningen att se över regelverket för skolskjutsar. Vi hoppas att komma fram med det under våren. Exakt vad det ska landa i är inte bestämt. Men reglerna för skolskjuts måste vara ändamålsenliga och stämma med hela skolvalsregelverket, säger Caroline Hoffstedt (S), kommunalråd och ordförande i utbildningsnämnden.
I UNT:s granskning framkom det att de skolskjutsområden, som utbildningsförvaltningen fortfarande använder, inte stämmer överens med reglerna för skolplaceringar inom kommunen. Trots att skolskjutsområdena inte heller nämns reglementet för skolskjutsar, är det i praktiken dessa områden som har avgör vilka elever som får skolskjuts och inte.
I skollagen står det att man har rätt till skolskjuts om man går i en skola man ändå skulle ha placerats vid av kommunen. Och enligt kommunens antagningsregler är placeringsskolan den närmaste kommunala skola där det finns plats.
Vad händer med dem som nu hamnar i kläm i väntan på att utredningen ska bli klar. Måste de överklaga till förvaltningsrätten för att få rätt till skolskjuts?
– Det kan jag inte ge besked om i dag. Utbildningsförvaltningen har fått uppdraget. Och jag kan inte nu säga när reglerna ska justeras.
Enligt Caroline Hoffstedt handlar översynen både om regelverket och att se över om dagens skolbussnät behöver förändras.
– Vi måste ha ett skolskjutsreglemente som följer lagstiftningen. Men vi ska också se över om vi kan vara mer generösa än vad lagen säger.
– Systemet måste också vara begripligt och lättöverskådligt så att medborgarna vet vad som gäller, säger Caroline Hoffstedt.