Fler får rätt till skolskjuts

Efter att UNT tidigare berättat om elever som inte får åka med skolbussen ändrar kommunen reglerna. Men på kommunens webb ligger fortfarande gammal information kvar.

Marcus Wallenrtinsson är nu en av dem som får åka med skolbussen till skolan, efter att utbildnignsförvaltningen gjort en ny tolkning av reglerna.

Marcus Wallenrtinsson är nu en av dem som får åka med skolbussen till skolan, efter att utbildnignsförvaltningen gjort en ny tolkning av reglerna.

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala2017-09-08 08:49

LÄS MER: Marcus får inte kliva på skolbussen

UNT berättade i vintras om Marcus Wallentinsson. Han fick inte kliva på bussen till Palmbladsskolan, där han går, eftersom kommunen hävdade att skolan inte ligger i rätt skolskjutsområde. Nu ändrar dock kommunen tillämpningen av skolskjutsreglerna. Och Marcus, som bor i Sällinge öster om Uppsala, får följa med bussen till Slavsta, där skolan ligger.

– Från och med i år när vi har ett nytt reglemente för skolplaceringarna, gör vi tolkningen att alla får skolskjuts till sin närmaste kommunala skola om avståndskravet är uppfyllt, säger Omar Hijazi, chef för antagningsenheten vid utbildningsförvaltningen.

I praktiken innebär det att skolskjuts beviljas om avståndet är minst 2 kilometer, för de yngre årskurserna, och 4 kilometer från mellanstadiet och uppåt.

För vissa elever kan det här få stora konsekvenser, och det kan på sikt påverka söktrycket till olika skolor.

Till exempel kan elever som bor i Vreta och Uppsala Näs få skolskjuts till Växthusets skola i Gottsunda i stället för till Ramsta. De som bor i Lugnet, nära Flottsund, kan få skolskjuts till Sunnerstaskolan i stället för till Stordammen. Och de som bor i Läby kan få skolskjuts till Stenhagen i stället för till Vänge.

Informationen om detta till föräldrarna är dock inte särskilt tydlig. På kommunens webbplats ligger fortfarande en länk till de gamla skolskjutsområdena, som visar hur kommunen planerat skolskjutsarna. Men de har ingen relevans för skolplaceringarna, och därmed inte heller för rätten till skolskjuts.

Skollagen styr rätt till skolskjuts

Enligt skollagen är kommunen skyldig att ordna skolskjuts mellan hemmet och skolan om det behövs med hänsyn till avståndet, trafikförhållanden eller särskilda omständigheter.

Den rätten gäller bara för elever som går i den skola där kommunen annars skulle ha placerat dem.

Har man valt en annan skola eller går i en friskola har man rätt till skolskjuts om det går att ordna utan ekonomiska eller organisatoriska svårigheter.

I Uppsala har avståndet satts till 2 km från förskoleklass upp till årskurs 3, och 4 km för årskurs 4–9 för att man ska ha rätt till skolskjuts.

Skolskjuts kan ske med buss i linjetrafik, särskilda skolbussar eller med taxi.

De som valt en skola som inte är deras närmaste eller en friskola får skolbusskort för den ordinarie linjetrafiken om avståndet är tillräckligt långt.

Ett skolbusskort kostar 1 000 kronor per månad. Skälet till att det är dyrare än ett vanligt busskort är att det inte subventioneras av regionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!