Marcus får inte kliva på skolbussen

Skolbussen passerar varje dag. Men Marcus Wallentinsson får inte åka med. Kommunens skolskjutsområden är en gammal rest som inte stämmer med dagens antagningsregler.

Ingen buss. Åsa Wallentinsson är upprörd över att sonen Marcus inte får kliva på skolbussen när den stannar i Slavsta på väg Sällinge, där han bor.

Ingen buss. Åsa Wallentinsson är upprörd över att sonen Marcus inte får kliva på skolbussen när den stannar i Slavsta på väg Sällinge, där han bor.

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala2017-02-10 06:00

– Jag blir så arg. På vilket sätt skulle det öka kostnaderna för kommunen om de öppnar dörren på bussen och låter honom åka med. Den kör ju redan. Hans lillasyster får åka med till sin skola, säger Marcus mamma Åsa Wallentinsson.

Familjen bor i Sällinge, öster om Slavsta. Skolbussen det handlar om går från Gunsta och Bärby, via Vedyxa, Sällinge och Slavsta till Danmarks skola och skolorna i Sävja/Nåntuna.

Marcus Wallentinsson går i årskurs 6 på Palmbladsskolan, en ny högstadieskola som ligger i GUC:s gamla lokaler i Slavsta. Det är den närmaste kommunala högstadieskolan när man bor i Sällinge. Och under hela hösten kunde Marcus åka med skolbussen till Slavsta. Men någon gång i november–december fick han och hans skolkamrater inte längre kliva på bussen när den stannade i Slavsta för att släppa av skolelever som kommer med bussen från andra hållet. Busschauffören hade då fått direktiv att hållplatsen i Slavsta endast skulle användas för påstigning på morgonen och avstigning på eftermiddagen, trots att Åsa Wallentinsson tidigare fått en e-post med beskedet att skolelever både får gå på och av bussen vid samtliga hållplatser längs vägen.

Vägen till skolan går längs en smal 70-väg utan vägren och är inte ett trafiksäkert alternativ att gå eller cykla, enligt Åsa Wallentinsson.

Enligt Torkel Kjösnes, trafiksamordnare på utbildningsförvaltningen, skulle elever som bor i Sällinge egentligen ha placerats vid Stordammens skola, 9,5 kilometer söderut. Dit skulle de få skolskjuts.

– Det är ett jättesvårt fall och jag hade gärna låtit dem åka med. Men när man går i en vald skola har man inte rätt till skolskjuts. Om vi låter eleverna i Sällinge åka till Palmbladsskolan kommer elever vid Livets Ords skola som bor i Bärby eller Gunsta också att vilja åka med. Då har vi 70 elever som vill åka med bussen. Och då blir bussen så full att vi behöver köra fler bussar, vilket ger ökade kostnader för kommunen, säger Torkel Kjösnes.

I kommunens antagningsregler för grundskolan står det dock att elever placeras vid den närmaste kommunala skola som har plats, om man inte sökt en skola.

Men placeringsskolan blir ju Palmbladsskolan, inte Stordammen, för dem som bor i Sällinge.

– Nu frågar du om skolantagningen. Jag jobbar med skolskjutsar och den frågan får du ställa till antagningsenheten, säger Torkel Kjösnes.

Omar Hijazi, chef på antagningsenheten, bekräftar i en e-post att Palmbladsskolan utifrån kommunens antagningsregler är den högstadieskola som barn boende i Sällinge normalt placeras vid.

I kommunens reglemente nämns inte de skolskjutsområden som kommunen fortfarande hänvisar till när skolskjuts beviljas eller inte. Det är områden som lever kvar från tiden innan det fria skolvalet blev obligatoriskt 2015, och tillämpningen av skolskjutsreglerna har inte ändrats när skolantagningen gjorts om.

Det är inte bara elever i Sällinge som berörs av att reglerna för skolantagning och skolskjuts inte stämmer överens. Många som bor nära gränsen för ett skolskjutsområde har därför enligt skollagen rätt till skolskjuts till en närmare skola, trots att de tidigare har fått nej.

Det gäller till exempel elever som bor i Lugnet och går på Sunnerstaskolan, elever som bor på vägen ut mot Börje och går vid en skola inne i stan samt elever i Asplunda, Bodarna eller Vreta som går i någon av skolorna i Gottsunda.

Skollagen styr rätten till skolskjuts

I skollagen står det att kommunen är skyldig att ordna skolskjuts mellan hemmet och skolan om det behövs med hänsyn till avståndet, trafikförhållanden eller särskilda omständigheter.

Den rätten gäller bara för elever som går i den skola där kommunen annars skulle ha placerat dem.

Har man valt en annan skola eller går i en friskola har man rätt till skolskjuts om det går att ordna utan ekonomiska eller organisatoriska svårigheter.

I Uppsala har avståndet satts till 2 km från förskoleklass upp till årskurs 3, och 4 km för årskurs 4–9 för att man ska ha rätt till skolskjuts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om