Finansinspektionen, FI, har beslutat att kontrollera valutaväxlare, det vill säga företag som hanterar kontanter i olika valutor. Myndigheten har valt ut fyra valutaväxlare i landet för att se hur de följer reglerna om penningtvätt. Ett av företagen har växlingskontor i Uppsala. Varför just Uppsalaföretaget ska synas vill inte FI avslöja.
Växlingsföretaget i Uppsala figurerar i ett par domstolsärenden:
* 2019 blev en kvinna uppringd av en bedragare som sa att han jobbade på bank och förmådde henne att flytta 49 000 kronor till ett annat konto. Pengarna togs sedan ut i kontanter på växlingskontoret i Uppsala av en person som senare dömdes för penningtvättsbrott.
* En Uppsalaföretagare upptaxerades av Skatteverket med 1,5 miljoner kronor. Mannen hade hanterat stora mängder kontanter och bland annat löst in 23 000 US-dollar på växlingskontoret. 2020 fastställde kammarrätten att det rörde sig om obeskattade pengar.
I domarna i dessa båda ärenden finns inga uppgifter huruvida växlingsföretaget följt penningstvättsreglerna eller inte.
FI:s granskning av de fyra valutaväxlarna är den hittills första i landet som riktas mot företag med enbart den typen av verksamhet. Sedan 2020 har FI ett ökat fokus på företag som bedriver valutaväxling och penningöverföring.
– Finansinspektionen bedömer att företag som bedriver valutaväxling löper hög risk att utnyttjas för penningtvätt, säger Petra Bonderud, biträdande avdelningschef vid FI:s penningtvättstillsyn.
I fjol åtalades en person som drivit växlingskontoret World Exchange i Stockholm. Enligt åtalet har mannen mottagit minst 211 miljoner kronor i kontanter från 16 kriminella nätverk.
2020 avgjorde Uppsala tingsrätt ett mål där World Exchange spelat en viktig roll. En rad företag i Uppsala hade överfört pengar till World Exchange där de tagits ut kontant av målvakter. Skatteverkets utredningar visar att minst 16 företag varit inblandade. Genom växlingskontoret ska företagen ha fått ut 46 miljoner i kontanter som gått till svart arbetskraft.
Företag som tar emot större summor kontanter måste kontrollera varifrån pengarna kommer, vem kunden är och så vidare. Tonen skärps alltmer mot företag som inte följer reglerna om penningtvätt. Ett exempel är Upplands Bilforum som nyligen dömdes att betala 1,5 miljoner för bristande penningtvättsrutiner.