Ägarna till minst 16 företag, flera av dem baserade i Uppsala, har enligt Skatteverket tagit ut miljoner i svarta pengar. Med hjälp av fejkade fakturor, målvakter och påhittade underentreprenörer ska företagen ha tillskansat sig de oredovisade pengarna.
I somras åtalades två män i härvan, 56 respektive 69 år gamla, för grova ekonomiska brott. De båda männen framstår som så kallade målvakter, det vill säga personer som utnyttjas av andra högre upp i kedjan för att ta de rättsliga följderna.
De företagsägare som Skatteverket anklagar för svarta intäkter kommer dock inte att ställas inför rätta. Detta trots att myndigheten fastslagit att företagarna använt osanna fakturor för att undkomma skatt.
– Att företagsägarna inte åtalas beror på att det är högre beviskrav i brottmål än i de skattefrågor som Skatteverket hanterar. Det säger kammaråklagare Jens Karlström vid Ekobrottsmyndigheten som arbetat med ärendet.
56-åringen och 69-åringen åtalas för att ha undanhållit momsinbetalningar på 5 miljoner kronor. Men det beloppet utgör bara en mindre del av den Uppsalabaserade härvan.
De båda männen ingår i en grupp personer som gång på gång figurerar i de aktuella utredningarna av det misstänkta fusket. Myndigheten lämnar inte ut någon sammanställning av härvan men genom att granska en rad offentliga handlingar har UNT kunnat skapa en ungefärlig bild av omfattningen.
Om Skatteverkets uppgifter stämmer har den utpekade personkonstellationen genom fejkade fakturor hjälpt minst 16 företag att ta ut åtminstone 46 miljoner kronor svart mellan 2013 och 2016. Siffrorna bygger på de dokument som UNT lyckats få fram, men sannolikt är omfattningen ännu större.
LÄS MER: "Vi levererade 100 miljoner i sedlar, helt lagligt"
De 16 företagen samt företagsägarna har upptaxerats för de belopp som de påstås ha undanhållit staten och har dessutom påförts straffavgifter. Bland de inblandade företagen finns bland annat byggbolag, städfirmor, åkerier och restauranger.
I den personkonstellation som ska ha servat företagsägarna med påhittade fakturor finns flera tidigare straffade och svårt skuldsatta personer. Bland dem som utretts av myndigheterna finns även en revisor, en fastighetsmäklare och en ekobrottsdömd vd som samtliga är bosatta i Uppsala.
– Under polisutredningen har det kommit fram att en grupp personer i bland annat Uppsala har arbetat på det här sättet i flera år, säger kammaråklagare Jens Karlström.
Här är ett exempel på hur ett av de 16 inblandade företagen ska ha agerat. Det gäller byggbolaget CA-BA i Uppsala som enligt Skatteverket har bokfört fejkade fakturor på 469 000 kronor.
CA-BA:s ägare, en 37-årig Uppsalabo, hävdar att Skatteverket har fel och att den underentreprenör han anlitat, byggföretaget Lucidor AB, har skrivit helt korrekta fakturor.
Utredningen visar att Lucidor, som alltså skulle ha utfört entreprenadarbetena, har redovisat lönekostnader på endast 24 000 kronor.
Skatteverket misstänker att Lucidor inte alls utfört några arbeten utan enbart haft i uppgift att utfärda påhittade fakturor.
Enligt utredningen har betalningar från CA-BA till Lucidor slussats bland annat till ett växlingskontor i Stockholm där de tagits ut kontant och försvunnit spårlöst. Skatteverket hävdar att kontanterna sedan har återförts till CA-BA.
I våras fastställde förvaltningsrätten att CA-BA använt fejkade fakturor på 469 000 kronor med målet att betala ut oredovisade löner.
CA-BA är numera försatt i konkurs.
BILDTEXT TILL GRAFIKEN: Företaget A vill betala svarta löner till de anställda och företagsledningen. Företaget A låtsas anlita Företaget B som underentreprenör för påhittade arbeten. I själva verket utförs alla arbeten av A medan B:s enda funktion är att skriva ut osanna fakturor. A betalar ut pengarna för "arbetena" till B. Pengarna återförs kontant till A där de tas ut svart.