Trots allvarlig kritik – kommunen kan inte återkräva skolpengarna

Allvarliga brister har uppdagats på friskolan Manar Al-Houda i Uppsala. Sedan 2019 har föreningen bakom skolan mottagit 83 miljoner av kommunen som dock inte har laglig rätt att återkräva ersättningarna. Men det här planerar regeringen att ändra på.

Skolinspektionen bör få ta ut straffavgifter från skolor som missköter sig, anser regeringen. Utredningen ska vara klar i februari.

Skolinspektionen bör få ta ut straffavgifter från skolor som missköter sig, anser regeringen. Utredningen ska vara klar i februari.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Uppsala2024-10-10 16:30

Nyheten i korthet

  • Friskolan Manar Al-Houda i Uppsala har uppmärksammats för allvarliga brister, men kommunen kan inte återkräva de 83 miljoner kronor i skolpengar och ersättningar som skolan mottagit sedan 2019.
  • Regeringen planerar att ändra lagstiftningen så att kommuner kan få tillbaka ersättningar från friskolor som missköter sig, och införa sanktionsavgifter mot skolor med stora brister.
  • Ett ytterligare förslag är att kommuner ska kunna tvångsförvalta friskolor som inte fungerar, en möjlighet som inte finns idag när det gäller just friskolor.

Den ideella föreningen "Integrationsföreningen för invandrare och flyktingar" står bakom dels en förskola, dels en grundskola som båda bär namnet Manar Al-Houda och ligger i Valsätra.

För ett år sedan stängde kommunen Manar Al-Houdas förskola med omedelbar verkan. Enligt kommunen hade förskolan bland annat lämnat falska uppgifter om sin bemanning. Liknande kritik kommer från Skolinspektionen som i mars i år drog in tillståndet för Manar Al-Houdas grundskola efter åratal av åtgärdskrav.

undefined
Skolinspektionen bör få ta ut straffavgifter från skolor som missköter sig, anser regeringen. Utredningen ska vara klar i februari.

Sedan 2019 har föreningen bakom Manar Al-Houdas förskola och grundskola mottagit 83 miljoner kronor i skolpengar och andra ersättningar från kommunen. Trots att förvaltningsrätten slagit fast att föreningen kraftigt misskött sitt uppdrag har inte kommunen rätt att begära några pengar tillbaka.

Om allvarliga brister istället hade upptäckts inom privat äldreomsorg hade situationen varit annorlunda. Då hade kommunen kunnat få skadestånd för att vårdbolaget inte gjort vad man lovat i avtal, något som också skett i Uppsala.

undefined
"Rätten för kommuner att återkräva ersättningar från skolor med stora brister borde ha införts för länge sedan", säger Eva Christiernin (S), skolpolitiker i Uppsala.

– Men enligt lag kan vi inte ställa återkrav mot friskolor och begära ersättning tillbaka. Det är skit, säger Eva Christiernin (S), ordförande vid utbildningsnämnden i Uppsala kommun.

Men det här planerar regeringen att ändra på. En utredning håller på att ta fram förslag på hur kommuner ska kunna få tillbaka ersättningar från friskolor och i vilka situationer det kan bli aktuellt.

Enligt regeringen behövs "nya och skarpare verktyg" för att komma åt skolor som kraftigt missköter sig. Regeringen anser vidare att det tar för lång tid för skolor att rätta till missförhållanden och under tiden kan felaktigheterna fortsätta. Tanken är att åtgärder ska sättas in tidigare än vad som sker idag.

undefined
Regeringen vill se snabbare åtgärder mot skolor som inte håller måttet. På bilden regeringskansliet i Stockholm.

Med dagens lagstiftning kan Skolinspektionen hota med vite, en straffavgift, om inte felen rättas till. Om skolan korrigerar felen kan den slippa betala. Det handlar alltså om ett straff som kan dömas ut enbart om felaktigheterna kvarstår.

Däremot får inte Skolinspektionen ta ut straffavgifter för brister som redan skett. Regeringen vill införa en sådan sanktionsavgift som också ska kunna kombineras med viten om skolan inte bättrar sig. Ytterligare ett förslag är att kommuner ska kunna tvångsförvalta friskolor som grovt missköter sig. Den möjligheten finns inte idag vad gäller friskolor.

Föreningen bakom Manar Al-Houda vill inte kommentera kritiken.

Utredning om skolor

Regeringens utredning ska föreslå lagar som "säkerställer att de skattemedel som avsätts för skolan används till det medlen är avsedda för".

Utredaren ska föreslå bland annat:

* hur kommunala bidrag till friskolor ska kunna återkrävas om företrädarna missköter sig. 

* höjda viten samt införande av sanktionsavgifter.

* i vilka situationer som tvångsförvaltning och byte av skolledningar ska genomföras.

Utredningen ska vara klar senast 28 februari 2025.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!