Experten om läget i politiken: "Helt klart osäkert"

Sedan valet har Uppsalapolitiken ställt fler frågor än den gett svar. De rödgröna står på ena sidan, alliansen på den andra. Mitt emellan står SD och UP – och ingen sida har majoritet. Hur ska partierna ta sig vidare härifrån? UNT bad en expert ge sin syn på läget.

Det är ett osäkert parlamentariskt läge i Uppsala kommun just nu. Det konstaterar statsvetaren Oskar Hultin Bäckersten.

Det är ett osäkert parlamentariskt läge i Uppsala kommun just nu. Det konstaterar statsvetaren Oskar Hultin Bäckersten.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2022-10-05 17:00

Svar just nu

– Det är helt klart osäkert vilka som kommer styra Uppsala och hur stabilt det styret kommer bli.

Det säger Oskar Hultin Bäckersten, doktorand vid Uppsala universitets statsvetenskapliga institution.

I Uppsala ser det ut som att vi får en återgång till två traditionella block – hur kommer det sig?

– Olika lösningar är vanligare i kommunpolitik än på nationell nivå. Det är inte så förutsägbart och kan ändras snabbt över tid. Just de samarbeten vi ser nu, med rödgröna mot alliansen, motsvarar vad vi hade i rikspolitiken fram till 2018. Men man ska inte tänka så mycket att Uppsala efterliknar rikspolitiken, utan mer att det har skett en förändring på det lokala planet. Det vill säga att L byter sida och att V sitter med i styret som S vill bilda. Att det skiljer sig mycket mellan kommuner och från år till år har mycket att göra med vilka frågor som är aktuella lokalt. Som spårvagnsfrågan i Uppsala – man kan se valresultatet i ljuset av den. Och så har vi ju i Uppsala ett lokalt parti. Nu råkar det vara litet, men samtidigt väldigt viktigt.

Ja, vad säger du om UP:s position? 

– De rödgröna har nästan fått ihop en majoritet, UP:s två mandat kan avgöra så att de får makten. I frågor som de rödgröna och UP kan enas om har de ju i så fall majoritet, men det skulle bli ett väldigt skört styre. Om man räknar med att alliansen får in SD i sin fålla, då är UP helt avgörande. Så man kan tänka sig att UP får oproportionerligt stort inflytande med tanke på hur många procent de fick.

Kan UP välja att inte ingå i någon koalition och sitta själva i mitten?

– Ja, det är det som är risken. Något som måste klubbas varje år och som är det viktigaste instrumentet för hur kommunen styrs, det är budgeten. Skulle vi få ett minoritetsstyre på plats måste de se till att budgeten inte har en majoritet emot sig – kan de då splittra motståndarsidan eller kan de få UP med sig?

Hur sannolikt är det att UP stöttar de rödgröna? 

– Man kan inte utesluta att de stöttar en koalition som står långt ifrån dem om de får mycket och tydligt inflytande, även om de kanske egentligen föredrar ett högerstyre. Det blir en slags budgivningsfråga här. Det är inte lätt för politikerna att hantera och det innebär en betydande risk för instabilitet.

Men UP gick till val på att stoppa att Uppsala byggs ut för mycket och att sätta stopp för spårvägen – kan de verkligen samarbeta med de rödgröna?

– Det är såklart svårt att se att de skulle gå emot sina viktigaste frågor, där de har sitt största väljarstöd. Det ligger nära till hands att misstänka att det finns ett visst mått av förhandlingstaktik här. UP får sämre förhandlingsläge om det verkar självklart att de kommer att stödja en viss sida. Men det ska nog mycket till för att UP skulle stötta ett parti som går vidare med att bygga ut så mycket som de rödgröna vill.

undefined
"Att alliansen återuppstod var nog oväntat för de rödgröna. Jag tror att S sitter i en svårare sits än de hade räknat med", säger Oskar Hultin Bäckersten, doktorand vid statsvetenskapliga instituionen, Uppsala universitet.

Alliansen vill inte förhandla med SD men räknar med att ändå få partiets stöd. Hur stort inflytande får i så fall SD på alliansens politik? 

– Man kan tänka sig att de får ett visst inflytande. Det finns massa kontakter politikerna har med varandra som inte är offentliga. Alliansen skulle troligtvis försäkra sig om att de har SD:s stöd i förväg. Man kanske avvaktar med förslag som SD skulle vara emot, det handlar om att låta sig påverkas utan att öppet samarbeta. Ett alliansstyre som anpassar sig efter SD ger nog ändå mer av vad alliansväljarna vill ha än ett rödgrönt styre.

Om alliansen får med sig UP står deras 34 mandat mot de rödgrönas 39. Blir de rödgröna beroende av SD då?

– De står långt bort från varandra både politiskt och vad gäller positionering. Vad de snarare skulle bli beroende av är att SD inte lyckas samla sig med högerstyret. Jag har svårt att se att SD kan köpas av de rödgröna med olika förslag. SD skulle snarare låta bli att rösta på alliansbudgeten, än att rösta på den rödgröna.

Är det fortfarande en möjlighet att partierna lämnar de koalitioner de gått ut med i media?

– Man kan fortfarande tänka sig andra lösningar. Jag tror att i synnerhet S vill bilda ett mer stabilt styre, och få med sig något borgerligt parti också. Och MP har ju i många sammanhang styrt med en borgerlig allians, det skulle få det att väga över.

Det har hänt i politiken

Två styren har deklarerat att de vill styra Uppsala kommun. 

Förra veckan meddelade de rödgröna – S, V och MP – att de bildat en pakt och att de vill få med sig C eller L i ett styre.

Men i början av denna vecka kom beskedet att C, L, M och KD gått ihop i en allians och siktar på att styra.

De rödgröna har 39 mandat och alliansen har 32. För majoritet krävs 41.

I mitten står nu SD, som säger sig luta åt att stötta alliansen, med åtta mandat, och Utvecklingspartiet demokraterna (UP) som har två.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!