Bemanningsföretag i vården får vinsten – slipper risken

Regionerna har själva skapat situationen med ökande användning av hyrpersonal på sjukhusen. Det är slutsatsen i en granskning som gjorts av Johan Enfeldt.

Johan Enfeldt, tidigare landstingspolitiker, har gjort en granskning av användningen av hyrpersonal i sjukvården.

Johan Enfeldt, tidigare landstingspolitiker, har gjort en granskning av användningen av hyrpersonal i sjukvården.

Foto: Johan Heimer

Uppsala2021-11-22 17:00

Hyrpersonal

UNT kunde häromdagen berätta att Akademiska sjukhuset slår nya rekord i användningen av bemanningsföretag.

Johan Enfeldt, tidigare landstingspolitiker i Uppsala län, då för Liberalerna nu socialdemokrat, har gjort två rapporter åt tankesmedjan Arena Idé om bemanningsföretag i vården. Han menar att regionerna själva skapat problemet.

Ett fel som många regioner har gjort, däribland Region Uppsala, är enligt Johan Enfeldt att de gjort det alldeles för lönsamt för bemanningsföretagen samtidigt som företagen slipper risken. När regionerna sedan börjat använda inhyrd personal är det svårt att bryta beroendet. Då måste de ansvariga på regionerna skärpa villkoren i avtalen.

– Man måste skilja på timpriset om man tillfälligt måste hyra in en vikarie, när en sjuksköterska har brutit benet på skidsemestern, jämfört med om man ska bemanna en schemarad under 9 eller 12 månader, säger Johan Enfeldt.

undefined
Johan Enfeldt, tidigare landstingspolitiker, har gjort en granskning av användningen av hyrpersonal i sjukvården.

Han påpekar att det är självklarheter i det övriga näringslivet, där samma konsult har helt olika prislistor beroende längden på kontraktet.

– Man måste också stoppa underleverantörer till bemanningsföretagen. Det regionerna betalar för när de hyr in personal är att slippa personalansvaret. Och då ska man inte låta bemanningsföretagen komma undan det ansvaret.

Regionerna har heller inte velat ta till åtgärder som skulle få en rejäl effekt på inhyrningen, menar han.

– Enkelt uttryckt handlar det om att de försökt göra saker som inte kostar pengar. Man säger till exempel att man ska bli en bättre arbetsgivare. Men initialt kostar det pengar att flytta resurser till anställd personal. Det har man inte gjort.

undefined
Användningen av hyrsköterskor slår nya rekord på Akademiska sjukhuset, trots målet att minska beroendet av hyrpersonal. Det visar siffror som UNT tagit fram. Extrakostnaden skulle räcka till ett lönepåslag på 2 700 kronor i månaden för ordinarie sjuksköterskor.

Det finns dock goda exempel på regioner som lyckats dämpa ökningen av inhyrd personal, säger han. I Örebro gjorde galopperande kostnader för hyrläkare att man aktivt avstod från att hyra in sjuksköterskor. I stället satsade man på bättre villkor för de anställda.

Bristen på sjuksköterskor är inget skäl att hyra in personal, enligt Johan Enfeldt. Sjuksköterskorna blir inte fler när man använder bemanningsföretag. När han jämför Region Uppsala med Örebro så har den större inhyrningen i Uppsala inte lett till att här finns fler sjuksköterskor.

– Så länge det är attraktivt att hyra ut personal kommer det att fortsätta, eftersom bemanningsföretagen då kan erbjuda de anställda bättre villkor, säger Johan Enfeldt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!