I samband med en slutbesiktning efter de omfattande renoveringarna upptäcktes det att värmesystemet i en av fastigheterna var i sämre skick än väntat. Vissa delar behövde bytas ut och värmen stängdes av för de boende i över en vecka, samtidigt som extraelement delades ut till boende.
– Extraelementet räckte inte till. Min temperaturmätare pekade på 15 grader inomhus. Barnen frös och fick åka hem till sin mamma, berättar en boende.
Värmestoppet vara bara ett exempel av renoveringsåtgärder som drabbat de boende.Trasiga hissar, upprepade vatten- och elavbrott, driftstörningar på bredband och ständiga hantverkarbesök har ställt till problem.
I våras lämnade den lokala hyresgästföreningen in en skrivelse till Uppsalahem om problemen. Men trots löften om förbättring har störningarna fortsatt.
Enligt Uppsalahem kom bara två felanmälningar in i samband med värmestoppet. I båda fall hade den som felanmält tackat nej till värmeelementen.
– Man har tappat tron på deras tomma löften och känner sig så maktlös att man inte orkar felanmäla längre, förklarar en boende.
Jeanette Nilsson är projektchef i renoveringsarbetet. Hon skyller den utdragna processen både på att pandemin försvårade tillgången till de lägenheter som skulle renoveras, samt på att fastigheternas skick till viss del visade sig vara sämre än vad man först trott.
– I ett renoveringsarbete kan oförutsedda saker inträffa. Men hyresgästerna har blivit informerade i god tid innan arbete utförts så att de haft möjlighet att planera sin vardag, säger hon.
De boende har också fått tillgång till en lokal med tv, internet, kök och toalett som man kunnat använda om man blivit störd av renoveringen hemmavid.
– Jag har full förståelse för att det kan vara jobbigt, men vi måste renovera och det är svårt att renovera helt tyst.
Efter att värmeproblemet åtgärdats är inga fler renoveringsåtgärder planerade. Då väntar nästa hårda smäll för de boende. När en fastighetsägare gör en renoveringsåtgärd som höjer boendestandarden generar det en hyreshöjning. De boende kan nu räkna med en kraftigt förhöjd hyra.
Lena Jansson Nordin är förhandlingsledare på Hyresgästföreningen. Hon beskriver renoveringen som "exceptionellt långdragen" och vill istället se en hyresreduktion.
– Konsekvenserna har varit orimliga för de boende. De har haft det fruktansvärt besvärligt under en lång tid.
Men enligt Uppsalahem var både hyreshöjningen och renoveringen ett måste. Att renoveringen medfört högre hyror beror på att standarden på lägenheterna höjts, menar Uppsalahem.
– Vi förstår att det finns en oro för höjningar i samband med renovering, men det är varken vi eller hyresgästerna som avgör vad som är en standardhöjning, utan hyreslagen, menar Malin Berggren, kommunikationsstrateg på Uppsalahem.
Enligt hyreslagen har hyresgäster som anser att de inte kunnat nyttja sin bostad rätt att söka om ersättning. Uppsalahem menar att de boende kunnat nyttja sina bostäder som vanligt under renoveringen, med undantag för ett par dagar då man vid olika tillfällen behövt flytta möbler.
– De har kunnat utnyttja sina bostäder till fullo. Därför utgår ingen generell kompensation till hyresgästerna, säger Malin Berggren.
Det håller inte alla boende med om.
– Jag har inte kunnat vila på fyra år. Vi kommer att kräva en rejäl kompensation, säger en av de boende till UNT.
Förtydligande
I UNT den 14 november 2023 om renoveringen av de fem fastigheterna på Granitvägen påstås att hyran höjs med uppemot 50 procent. Ingen av de kvarboendes hyra har dock höjts med mer än 25 procent, en stegvis höjning under fem år. Lägenheter utan hyresgäster i dåligt skick har renoverats mer omfattande. I dessa fall höjs hyran mer 25 procent, men detta på grund av högre standard.