Elsparkcyklar fara för synskadade: "Ingen respekt"

Uteserveringar, marschaller, elsparkcyklar – listan kan göras lång på hinder i Uppsala city för den synskadade. För andra året i rad genomför nu representanter från Synskadades riksförbund, kommunen och polisen en inspektion.

Lars Nord och Karin Renström, Synskadade Riksförbundets trafik- och miljögrupp, inspekterar uteserveringar och blomkrukor.

Lars Nord och Karin Renström, Synskadade Riksförbundets trafik- och miljögrupp, inspekterar uteserveringar och blomkrukor.

Foto: David Rydell

Uppsala2020-10-08 11:00

– Efter förra året uppdaterade kommunen sina riktlinjer men tyvärr fanns inte de viktigaste punkterna med, säger Wieslaw Wasowski, ombudsman för Synskadades riksförbund, och sveper med sin vita käpp framför sig på Stora Torget.

undefined
Wieslaw Wasowski, ombudsman för Synskadades riksförbund, menar att kommunen delvis tagit sitt ansvar och ändrat sina riktlinjer kring framkomlighet - men att det på samma gång finns mer att göra.

Organisationen har sammanställt en lista på 16 platser i city där uteserveringar sväller under corona och skapar problem. Ett annat "problem" är rökförbudet som infördes i juli 2019. För att inte bli bötfällda placerar restauranger ut askkoppar en bit från restaurangen.

– Även vi synskadade älskar uteserveringar. Men det måste vara säkert, förklarar Wieslaw.

undefined
Lars Nord, medlem i Synskadade Riksförbundet i Uppsalas trafik- och miljögrupp, precis innan han inspekterar Gamla torget med sin vita käpp.

Stora delar av gatumiljön kan den synskadade kartlägga. Men utöver askkoppar finns det fler "rörliga" hinder som är svåra att förutse.

– Felparkerade cyklar och otillåtna reklamskyltar som ställs utanför restauranger och butiker är ett problem. Det är ingen som respekterar det och de står lite varstans. Även elsparkcyklar är ett problem, säger Wieslaw.

undefined
Elsparkcyklar är ett återkommande problem för Synskadades Riksförbund.

Inspektionen går från Stora Torget till Linnékvarteret, förbi Östra Ågatan, och Svartbäcksgatan. Det är dock en utmaning när stolar sticker ut och elsparkcyklar är i vägen.

– Jag förstår problemen. Det krävs ett krafttag från flera håll och det innebär även att vi på polisen måste se till att tillstånden efterlevs. En del tänjer på gränserna och andra sköter sig väldigt bra, säger Magnus Almerfors, operativ samordnare vid polisen.

undefined
Helena Hedman Skoglund, kommunalråd med ansvar för skola och funktionsnedsättning samt ordförande i utbildningsnämnden, närvarade vid inspektionen. Hon menar att det finns flera utmaningar kvar.
undefined
Karin Renström, stödmedlem samt medlem i Synskadade Riksförbundets trafik- och miljögrupp, på Gamla torget.
undefined
Magnus Almerfors, operativ samordnare vid polisen, var med under inspektionen och uppger att det finns problem med uteserveringarna. Men att det också finns många som sköter sig.
undefined
Ett sicksack-format ledspår som förbryllar både Synskadades Riksförbund, Uppsala kommun och polisen.
undefined
Uteserveringarnas staket kanske är oproblematiskt i vissas ögon. Men när järnstänger hänger ned på det här sättet finns det en risk att den vita käppen fastnar.
undefined
En bild - tre problem. Enligt Synskadades Riksförbund är uteserveringar, utstickande cyklar, samt ledspår som inte är djupa nog, är några av problemen med framkomligheten i Uppsala.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!