Krögarna om rökförbudet: "Efter tolvslaget plockade vi bort askkopparna"

Det omdiskuterade rökförbudet har nu trätt i kraft och märks av på Uppsalas uteserveringar. Reaktionerna från restaurangcheferna är blandade.

1 juli 2019 21:30

Halil "Charlie" Tosyn, restaurangchef på Palermo i Uppsala, berättar att han under natten mellan söndag och måndag meddelade gästerna att det var slut på rökandet. Då satt många på krogens uteplats specifikt för att röka den sista cigaretten på uteplatsen.

– Efter tolvslaget plockade vi bort askkopparna.

Enligt Halil Tosyn är det för tidigt att säga om den nya lagen kommer att orsaka problem på krogarna.

– Men det kan bli ganska tufft, mycket ansvar hamnar på oss krögare, säger Halil Tosyn.

George Karademir, restaurangchef och ägare av R.Magnusson, tror att rökförbudet kan innebära extraarbete tills dess att folk har vant sig vid de nya reglerna.

– Det blir oundvikligen en del av vårt jobb att säga till rökare att fimpa. Till en början kan det nog skapa irritation, och eventuellt blir det problem med turister som inte är bekanta med lagen.

George Karademir berättar att han kommer att sätta upp skyltar vid uteserveringen.

– Jag är ändå positivt inställd till lagen. Det blir otrevligt när någon vid grannbordet röker, säger George Karademir.

Under måndagskvällen har inga tillbud inkommit till polisen rörande rökförbudet. Johan Lindén, RLC-befäl, uppger att brott mot rökförbudet inte kommer att prioriteras.

– Vi har inte fått några riktlinjer för hur det här ska hanteras ännu, och det är mycket som går före, säger Johan Lindén.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johanna Färlin