Eleverna tvingades fly Uppsala – några saknas ännu

I höstas flydde många elever från Uppsala när våldsvågen slog till. Nu är de flesta tillbaka i sina skolor. Men fortfarande saknas flera högstadieelever.

När gängkriminella började ge sig på sina fienders anhöriga kände sig familjer tvingade att fly från Uppsala.

När gängkriminella började ge sig på sina fienders anhöriga kände sig familjer tvingade att fly från Uppsala.

Foto: Axel Hilleskog

Uppsala2023-12-18 05:00

I mitten av september rapporterade UNT att det saknades elever på flera skolor i Uppsala, sedan de tvingats fly Uppsala på grund av en akut hotbild mot familjen kopplad till konflikten i Foxtrot-nätverket.

"Det här är en samhällssituation som är helt horribel", konstaterade Olof Oskarsson, områdeschef för Uppsalas grundskolor. I övrigt ville han inte säga något om hur många elever det rörde sig om. Nu säger han så här:

– I det akuta skedet var det många elever som inte var i skolan eftersom familjerna flydde Uppsala tillfälligt, kanske till släktingar i en annan stad. Men de flesta av dem kom tillbaka efter en eller två veckor.

undefined
7 september skjuts en kvinna i 50-årsåldern till döds i Brillinge nära Uppsala. Hon var mamma till Ismail Abdo, som strider mot Rawa Majid. Det och efterföljande dåd skapade mycket stor oro bland anhöriga till gängkriminella.

"En handfull" elever var dock borta betydligt längre och har relativt nyligen kommit tillbaka, säger han.

– Jag har kännedom om 4–5 barn som varit borta i några månader, men som nu går i sina skolor i Uppsala igen. Det handlar om barn på flera olika skolor och i olika årskurser.

Men åtminstone tre elever har ännu inte återvänt till Uppsala, samtliga högstadieelever. Om de håller sig undan för att hela familjen är hotad i egenskap av anhöriga till gängkriminella, eller för att eleven själv är möjlig måltavla vet inte Olof Oskarsson.

– Jag har inte uppgifter om det i de här fallen. Men generellt när det gäller elever i högstadieåldern kan det ju vara så att de själva har en hotbild mot sig för att de är inne i gängkriminalitet.

undefined
Åtminstone tre elever, alla i högstadieåldern, har ännu inte återvänt efter att de flytt Uppsala, uppger Olof Oskarsson, områdeschef för Uppsalas grundskolor.

Detta är något som skolorna tvingats lära sig under hösten: att även mycket unga personer begår grova våldsbrott och att det kan gå fort utför.

– Det är något som polisen tryckt hårt på i samarbetet med oss, hur snabbt det kan gå från att hamna i fel miljö till att göra något riktigt illa. Skolorna har därför blivit betydligt bättre på att snabbt flagga upp oro för en elev.

undefined
Många av höstens våldsdåd har begåtts av tonåringar. Uppsalas skolor har ett nära samarbete med bland annat Ungdomsjouren för att tidigt hindra unga från att hamna i fel kretsar.

Det samarbete som Uppsalas skolor redan tidigare haft med socialtjänst, ungdomsjour och polis har i höst blivit ännu tätare, enligt Olof Oskarsson.

– Det samarbetet måste vi vårda, det är oerhört värdefullt. Och det verkar vara ganska unikt för Uppsala, många andra kommuner har hört av sig till oss för att höra hur vi samarbetar.

Hur skolorna gör med de elever som missat större delen av höstterminen är olika från fall till fall.

– Det beror på hur länge de varit borta och hur mycket de missat. Skolan måste ställa upp på det sätt de kan. Det finns ju också lovskola att ta till. I värsta fall kan eleven behöva gå om en årskurs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!