Elev får rätt till skolskjuts

Förvaltningsrätten ger en elev i Halmbyboda rätt till skoltaxi till Almtunaskolan. Domen kan få stora konsekvenser för många elevers rätt till skolskjuts.

En elev får rätt till skolskjuts med taxi efter en dom i förvaltningsrätten.

En elev får rätt till skolskjuts med taxi efter en dom i förvaltningsrätten.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Uppsala2017-09-22 05:00

LÄS MER: Marcus får inte kliva på skolbussen

LÄS MER: Bortförklaringar och krystade argument

LÄS MER: 16 meter fattas för busskort

LÄS MER: Fler får rätt till skolskjuts

– Det är helt ologiskt att vi inte skulle få skolskjuts. Det finns barn som bor här i närheten som får skolskjuts till Årstaskolan. Det är inte långt emellan och de skulle kunna åka tillsammans, säger Josefin Tolstoy, mamma till Elton, som nu har börjat i fjärde klass.

När sonen skulle börja skolan sökte de i första hand till Ångelstaskolan och Årstakolan. Men där fick de inte plats. I stället placerades han vid deras tredjehandsval, Almtunaskolan.

När kommunen avslog föräldrarnas ansökan om skolskjuts med taxi motiverade de beslutet med att den skola Elton egentligen skulle ha placerats vid var Funbo skola, som är närmare än Almtunaskolan, och att det därför skulle innebära en merkostnad för kommunen. Och när man går i en så kallad vald skola har man inte rätt till skolskjuts enligt skollagen.

Föräldrarna påpekade dock att Funbo skola endast går upp till årskurs 3. Kommunen ändrade då sin argumentation och hävdade att Elton egentligen skulle ha gått i Almungeskolan, Årstaskolan eller Danmarks skola, trots att de inte fått plats på Årstaskolan och det är mycket längre till skolan i Almunge än till Almtunaskolan, där han nu går.

Förvaltningsrätten konstaterar dock att kommunen inte påstått att det skulle bli dyrare med skolskjuts till Almtunaskolan än till någon av de utpekade alternativa skolorna. Förvaltningsrätten hänvsiar till en dom i Högsta förvaltningsdomstolen där domstolen konstaterar att merkostnaden för elever som valt en annan skola ska beräknas i jämförelse med vad denne skulle ha rätt till om hen gått i en anvisad skola. Och eftersom kommunen i detta fall inte kunnat visa att det blir dyrare upphäver förvaltningsrätten kommunens avslag till ansökan om skolskjuts.

Domen kan få stora effekter för familjer på Uppalas landsbygd. Tidigare har kommunen regelmässigt avslagit alla ansökningar om skolskjuts med taxi för elever som valt skola. Med stöd av argumentationen i den här domen kan många av dessa elever hävda att de ska ha samma rätt till skolskjuts som om de gått i den skola som kommunen anvisat. Och många gånger är avståndsskillnaderna inte särskilt stora mellan den valda skolan och den skola som kommunen hävdar är den där eleverna borde gå.

Ingen från kommunen har velat kommentera domen, och det är i dag oklart om de väljer att överklaga den eller inte

Skollagen styr rätten till skolskjuts

I Uppsala har 11 103 elever skolbusskort. 541 elever får åka taxi till skolan.

Enligt skollagen är kommunen skyldig att ordna skolskjuts mellan hemmet och skolan om det behövs med hänsyn till avståndet, trafikförhållanden eller särskilda omständigheter.

Den rätten gäller för elever som går i den skola där kommunen annars skulle ha placerat dem.

Har man valt en annan skola eller går i en friskola har man rätt till skolskjuts om det går att ordna utan ekonomiska eller organisatoriska svårigheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!