Ny lag ska göra livet surt för gängkriminella

En lagändring gör det lättare för myndigheterna att ta klockor, guldkedjor och bilar från brottslingar. "Det har blivit jättestor skillnad", säger Anders Fahlén Sundblad vid Kronofogden i Uppsala.

Föraren till den här bilen stoppades nyligen i en poliskontroll i Uppsala. Bilägaren har 101 000 kronor i skulder som ska betalas genom att bilen säljs på offentlig auktion, uppger Anders Fahlén Sundblad vid Kronofogden.

Föraren till den här bilen stoppades nyligen i en poliskontroll i Uppsala. Bilägaren har 101 000 kronor i skulder som ska betalas genom att bilen säljs på offentlig auktion, uppger Anders Fahlén Sundblad vid Kronofogden.

Foto: Staffan Wolters

Uppsala2022-11-15 05:00

– Här har vi en Monclerjacka som vi utmätt och där nypriset ligger på runt 10 000 kronor, säger Anders Fahlén Sundblad vid Kronofogden och håller upp en svart, glansig jacka.

– Om här är en klocka som nog kan säljas för 5 000 kronor, spår han och visar ett gigantiskt armbandsur.

undefined
Det här armbandsuret är ett av många föremål som förvaras i Kronofogdens lagerlokal i Uppsala.

Vi befinner oss i en stor hall som utgör Kronofogdens lager i Uppsala där det vimlar av sådant som tagits i beslag från skuldsatta personer. Här står bland annat ett tjugotal fordon, redo att säljas på auktion som är öppen för allmänheten. Pengarna går till att betala allt från personens skatteskulder till skadestånd åt brottsoffer.

Så sent som föregående dag kom det in tre bilar som säkrats sedan polisen stoppat förarna och upptäckt att de fanns i Kronofogdens register.

– Föraren måste då lämna ifrån sig bilen på plats. Det kan bli att få ta bussen hem, berättar Anders Fahlén Sundblad. 

undefined
Föraren till den här bilen stoppades nyligen i en poliskontroll i Uppsala. Bilägaren har 101 000 kronor i skulder som ska betalas genom att bilen säljs på offentlig auktion, uppger Anders Fahlén Sundblad vid Kronofogden.

I augusti ändrades lagen så att det blivit enklare för Kronofogden och polisen att tillsammans ta värdesaker från skuldsatta. 

Tidigare kunde det gå till så här: Polisen stoppade en bil och anade att föraren kunde vara registrerad för skulder. För att ta reda på det var polisen tvungen att kontakta Kronofogden och fanns det skulder kunde det bli aktuellt att beslagta bilen.

undefined
Upptäcker polisen att en bilförare har skulder kan fordonet i vissa fall beslagtas på platsen. Bilden visar utmätta fordon som förvaras hos Kronofogden i Uppsala i väntan på försäljning.

För att det skulle gå rätt till måste Kronofogden åka ut till platsen och forsla bort fordonet. Ibland hade dock Kronofogden inte möjlighet att rycka ut och personen kunde då behålla bilen.

Det här har regeringen i en lagöversyn betecknat som "stötande", framför allt när personer inom den organiserade brottsligheten fått behålla tillgångar, trots stora skulder. Lagen har ändrats just för att komma åt grovt kriminella men även allmänheten omfattas givetvis av bestämmelserna.

undefined
Genom lagändringen har det blivit lättare för polisen att ta egendom från skuldsatta personer som stoppas till exempel i trafikkontroller, uppger Anders Fahlén Sundblad vid Kronofogden.

Sedan augusti med nya lagen kan det gå till så här: Polisen kan numera själv se i mobilen om en person har skulder. Polisen ringer Kronofogden som gör en distansutmätning, det vill säga att Kronofogden på telefon beslutar att bilen får beslagtas. Polisen forslar undan fordonet utan att Kronofogden behöver komma till platsen.

– I praktiken blir det lättare för polisen att ta egendom från skuldsatta som till exempel stoppas i trafikkontroller, säger Anders Fahlén Sundblad.

undefined
Den 14 maj 2020 hade polisen och Kronofogden en trafikkontroll vid Mora stenar nära Uppsala. Ett av bilstoppen ledde till att man hittade 5,5 miljoner kronor i kontanter som kopplats till knarkaffärer.

Ett exempel där distansutmätning använts gäller en före detta krögare i Uppsala med en skatteskuld på 363 000 kronor som han inte betalat trots miljonförmögenhet. I oktober påträffades ex-krögaren i en lägenhet i Enköping med 47 persiska mattor som polisen då plockade av honom.

Anders Fahlén Sundblad tycker att lagändringen redan inneburit stor skillnad.

– I och med att polisen oftare hör av sig när de träffar på skuldsatta med tillgångar får vi tag på fler individer som gått under radarn. Det är personer som enligt registren inte äger något men som ändå har värden som går att utmäta, säger han.

undefined
Gods som beslagtas av Kronofogden säljs på auktion där vem som helst kan lägga ett bud.

Det kan handla om personer som skrivit över bilen på någon annan men ändå själv kör omkring med den.

– På så vis kunde vi nyligen ta två bilar för personer som själva disponerade fordonen. Båda personerna redovisade noll kronor i inkomst och betalade inte sina skulder.

Vad händer om en skuldsatt person stoppas i en bil men säger att hen bara lånat den av en kompis?

– Det beror på omständigheterna men det kan räcka att personen kör bilen en enda gång för att vi ska kunna ta den.

Kronofogdemyndigheten

De lagändringar som möjliggör utökad distansutmätning finns i utsökningsbalken. 

Kronofogden kan besluta om distansutmätning och då säkra egendom i samarbete med bland annat Polismyndigheten, Tullverket, Kustbevakningen och Ekobrottsmyndigheten.

Hushållens totala skulder uppgår till cirka 94 miljarder kronor. 

Under 2021 fick Kronofogden in 3,3 miljoner ärenden och drev in 12,6 miljarder. Det är en ökning med cirka 700 miljoner jämfört med 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!