En före detta Uppsalakrögare, en man i 50-årsåldern, är skyldig staten 363 000 kronor i obetalda skatter. Under åren har han dessutom systematiskt struntat i att betala p-avgifter och mängder av andra krav.
Officiellt har ex-krögaren inga inkomster och Kronofogden har inte lyckats hitta några tillgångar hos honom. Men i tisdags ringde polisen till Kronofogdens jourtelefon och meddelade att man vid en husrannsakan i Enköping hittat 47 persiska mattor som kunde kopplas till ex-krögaren.
Kronofogden beslöt att utmäta de 47 mattorna som beräknas vara värda 332 000 kronor, alltså nästan lika mycket som skulden, och Kronofogden ska nu sälja mattorna på offentlig auktion.
Ex-krögaren har haft att göra med rättsväsendet tidigare. 2016 blev han av med alkoholtillståndet för sin krog på grund av misstänkt fusk med kassaregistret och han är dessutom dömd för bokföringsbrott.
2019 försattes mannen i personlig konkurs och uppgavs då ha 800 kronor i tillgångar och skulder på 2,8 miljoner kronor. Konkursförvaltaren upptäckte emellertid att ex-krögaren fyra år innan konkursen hade gett sin dotter en bostadsrätt värd cirka 3 miljoner.
Att ge bort tillgångar till närstående och samtidigt strunta i att betala sina skulder kan innebära ekonomisk brottslighet. Eftersom mannen hade skänkt lägenheten till sin dotter samtidigt som han hade 2,8 miljoner i skulder åtalades han för oredlighet mot borgenär.
Under rättegången, som hölls i våras, berättade dock ex-krögaren att han äger fastigheter i Turkiet värda cirka 10 miljoner kronor och att han varje månad mottar hyresintäkter från dessa.
Tingsrätten ansåg att han därför kunde ha försatts i konkurs på felaktiga grunder. Eftersom han ägde fastigheter hade han nämligen inte alls varit konkursmässig.
Genom att hans tillgångar i form av fastigheterna var större än skulderna när han skänkte lägenheten till dottern innebar inte gåvan något brott, resonerade domstolen och friade honom.
Enligt Anders Fahlén Sundblad vid Kronofogden i Uppsala är det svårt att få fram uppgifter huruvida en person har tillgångar utomlands.
– Det finns inget generellt informationsutbyte om tillgångar mellan Sverige och andra länder som Kronofogden har tillgångar till. Det går att utmäta egendom utomlands men då krävs ett skatteavtal mellan Sverige och det landet, uppger Anders Fahlén Sundblad.