Snö och kyla till trots ringlar sig kön lång utanför Centralkonditoriet, årets vinnare av UNT:s semmeltest. Inne i det gamla konditoriet från 1900-talets början sitter idrottsstjärnan Armand Duplantis, världsmästare i stavhopp. Han är mycket nöjd med sin semla.
– Jag förstår varför just den här semlan vann testet, menar den svensk-amerikanske friidrottaren.
I testet hyllades semlan för den "härliga" kardemummasmaken och den "otroliga" mandelmassan. Det var fjärde gången på fem år som Centralkonditoriet tog hem segern.
– Det känns bra, säger en utmattad men belåten Andreas Östlund, delägare tillsammans med Elisabet Östlund, och byter ut det gamla diplomet på väggen mot det nya.
Att baka semlor tar tid och Andreas har varit igång sedan mitt i natten. Klockan närmar sig tre på eftermiddagen, men inne i bageriet är det fortfarande full fart med att spritsa ut grädde och grädda bullar. Vid dagens slut räknar man med att ha sålt runt 5 000 semlor. Receptet håller han hemligt.
– Men mandlarna rostar vi här på plats.
Tuffa ekonomiska tider med höga råvarukostnader och prishöjningar på semlor till följd har Andreas Östlund inte märkt av någon skillnad försäljningsmässigt jämfört med tidigare år. Tvärtom tror han att kunder blivit mer måna om att spendera sina pengar på produkter med hög kvalitet.
– Fettisdagen infaller ju trots allt bara en gång om året, menar han.
Hur tänker du fira vinsten då?
– Jag tänker sova! skrattar Andreas.