Under sommaren har man dragit ner på bemanningen på många av Akademiska sjukhusets vårdavdelningar. Antalet patienter har dock inte minskat i samma utsträckning.
På Doris Håkanssons avdelning för internmedicin var den ursprungliga tanken att man skulle minska antalet vårdplatser från 18 till 12 under sommaren. Men utöver de tolv ordinarie vårdplatserna har man på vårdavdelningen behövt ta emot ytterligare fyra patienter. Samtidigt har vårdtyngden ökat.
– Patienterna behöver hjälp med allt, mediciner och daglig hygien. Vi räcker inte till. Vi får inte våra lunchraster och vi kommer tidigare och går senare för att hinna med. I dag bröt jag ihop. Jag fick ont i huvudet och ont i magen och var tvungen att gå därifrån. Som sjuksköterska har jag omvårdnadsansvaret, men jag känner att jag inte hinner med, det går inte att garantera god patientsäkerhet, berättar Doris Håkansson.
Hon säger att problemen började efter att hon kom tillbaka från semestern för snart två veckor sedan.
– I vårdlagen har de satt in personer som inte har någon vårdutbildning, utan bara sitter som vak. Vi är bara två på avdelningen som har längre erfarenhet. Det här är den värsta sommaren någonsin som jag har upplevt. Det har varit jobbigt tidigare, men inte som det här.
Doris Håkansson har jobbat i 24 år på samma avdelning och säger att hon egentligen trivs med arbetet. Hon berättar att cheferna på avdelningen också har fått gå in och täcka upp luckor i schemat.
– De är jättesnälla och trevliga men det finns ingen tid för dem att vara chefer. Det känns som om de högre upp i sjukhusledningen inte lyssnar på dem heller.
Hon jobbar ibland i den position som kallas sjuksköterska 1. Det innebär att hon har kontakt med vårdplatskoordinatörerna som kan ringa och säga att avdelningen måste ta några ytterligare överbeläggningar enligt chefsläkarbeslut.
– Jag undrar om de vet hur vi har det på golvet? Ledningen säger att det har fungerat under sommaren, men det låter som om de inte vet hur det verkligen ser ut, säger Doris Håkansson.
Lösningen är i stället att skjuta till mer resurser, menar hon.
– Arbetsmiljön är en katastrof. Ser man till att höja lönerna kommer det att bli fler som vill jobba. Och när det finns tillräckligt med personal kan man minska antalet patienter per sköterska och får en god arbetsmiljö.
Ulla Olsson Strömberg, chefsläkare, säger att den senaste veckan har varit besvärlig till följd av en ökad tillströmning av patienter.
– Det hade varit bra om vi hade kunnat öppna fler vårdplatser, men vi har inte tillräckligt med personal för det, säger hon.
Hur ser du på risken att ni kör slut på personalen och att den tuffa arbetsmiljön gör det ännu svårare att rekrytera?
– Det är alltid en risk och en balansgång. Vi vill att vår personal ska ha en god arbetsmiljö. Men akut vård går inte att skjuta upp. En positiv sak är att vi inte har behövt dra in några semestrar. All personal har kunnat få ut sin semester, säger Ulla Olsson Strömberg.
Hur ser du på att man flyttar problemen med överbeläggningar fram och tillbaka mellan akuten och vårdavdelningarna?
– Vi har ett flertal möten varje dag tillsammans med verksamhetscheferna där vi tittar på situationen på de olika avdelningarna. Där försöker vi ta beslut för att aktivt stötta de avdelningar som behöver det, säger Ulla Olsson Strömberg.