Efter bara några minuters scrollande är Tiktok-kontot fullt av skönhetstips. Efter en halvtimme börjar botox- och fillersinläggen komma.
Det blev resultatet när UNT skapade ett Tiktok-konto för en fiktiv 18-årig tjej i Uppsala. Genom att dröja oss kvar lite längre vid varje inlägg som handlar om utseende såg algoritmerna snabbt till att vi fick allt mer sådant innehåll.
Att mycket på Tiktok handlar om utseende håller 17-åriga Alice Wiberg och Ella Söderström med om.
– Ja, just nu är det jättemånga get ready with me-videos där tjejer sminkar sig. Folk lägger ut när de känner sig snygga och många trender startar på Tiktok, säger Ella Söderström.
Och de flesta tjejer ser likadana ut, säger Alice Wiberg:
– De sminkar sig likadant, har samma klädstil, likadana frisyrer. Ofta Stockholmsstil: se lite dyrare ut, liksom.
Alice och Ella sitter på Espresso House i centrala Uppsala och pluggar matte. De tar upp mobilerna och visar sina Tiktok-flöden, som visar sig bestå av många get ready with me-inlägg. Det är också mycket sminktips och tjejer som poserar i nya kläder.
– Det värsta är att det är en del barn, typ 8-10 år gamla, som sminkar sig på Tiktok. Och de köper jättedyra krämer. De vill väl vara som äldre, snygga tjejer, men när man själv är lite äldre känns det bara konstigt, säger Ella Söderström.
Ella och Alice brukar själva inte få upp inlägg om fillers och botox. Men de konstaterar att många tjejer på Tiktok ser ut att ha fillers, och att det blivit ganska normaliserat.
Skulle ni kunna tänka er att göra fillers?
– Det är inget jag tänkt på. I så fall måste det se väldigt naturligt ut, säger Alice Wiberg.
– Jag vet inte. Kanske lite i läpparna. Det kan verkligen bli fult om det är för mycket, säger Ella Söderström.
Varken Ella eller Alice upplever att de själva påverkas så mycket av utseendefixeringen på exempelvis Tiktok.
– Men jag kan absolut tänka mig att en del gör det, säger Ella Söderström.
Inte heller killar går fria från kraven att se bra ut. På Tiktok är det mycket fokus på utseende, konstaterar ett gäng 15- och 16-åriga killar som vi träffar på inne i S:t Per-gallerian.
– Det är mycket looksmaxing, säger en av killarna och syftar på den stora rörelsen på sociala medier där killar tipsar varandra om hur de ska bli maximalt snygga, genom allt från träning och hudvårdsrutiner till skönhetsoperationer.
Flera av killarna berättar att de följer konton på Tiktok för att få tips och inspiration vad gäller olika stilar.
– Som han här. Han tipsar om hår och snygga kläder och sånt, säger Lucas och scrollar fram olika inlägg på sin mobil.
Måste man se snygg ut?
– Ja, det finns absolut en press, säger Abbe.
Störst press tycker flera av dem att det är på en faktor som inte går att ändra på: nämligen hur lång man är. De berättar att tjejer lägger ut inlägg på Tiktok om att de inte vill ha killar som är under en viss längd.
– Längd är viktigt för många tjejer. Som kille ska man inte vara för kort vilket är rätt stressande, säger Lucas.
Men en del Tiktoktrender kan killarna skratta åt. Som "bone smashing" – en företeelse som går ut på att slå sig själv i ansiktet med en hammare för att skapa mikrofrakturer som påstås ge större haka och käkben.
De känner inte till någon som håller på med sådant i verkliga livet.
– Det är mest folk som skämtar om det på Tiktok. Jag tror ingen tar det seriöst, säger Abbe.